Planeta

Šta se zna o policajcu koji je ubio Džordža Flojda

Derek Šoven je više od 18 godina bio pripadnik policije u Mineapolisu, a onda je ubio Afroamerikanca Džordža Flojda. Protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo, a cijela Amerika traži pravdu. Šta znamo o Dereku Šovenu?

O Dereku Šovenu ne zna se gotovo ništa. Poznato je da ima 44 godine, da je bijelac i da je iz Minesote. Od 2001. radi u policiji.

Živio je u kući u predgrađu Mineapolisa Sent Pol. Posjeduje i kuću Vindermeru na Floridi. Demonstranti na Floridi su protestovali i ispred te kuće.

Ovo mu nije bio prvi incident

Protiv Dereka Šovena do ovog maja podnijeto je 18 pritužbi, kojima se bavio Sektor unutrašnje kontrole. Dva slučaja su okončana ukorom, zbog korišćenja omalovažavajućeg tona i pogrdnog jezika.

Sumnjiv slučaj iz 2006.

Šoven je bio jedan od šestorice policajaca koji je izašao na teren u kontroverznom slučaju iz 2006. godine. Naime, Vejn Rejns, koji je bio osumnjičen da je ubo svoju djevojku i prijatelja, ubijen je kada je iz svog vozila uperio pištolj u policiju.

Nije poznato koji policajac je pucao u njega.

Prema protokolu, svi policajci, uključujući i Šovena, poslati su na plaćeno odsustvo, a ishod istrage nije poznat.

Senatorka Ejmi Klobučar, koja je u to vrijeme bila pravobranilac Minesote, rekla je da nije tačna informacija koja se pojavila u pojedinim medijima, da 2006. nije htjela da podigne optužnicu protiv Šovena.

Šoven je poslije hapšenja prebačen u zatvor sa najvišim nivoom obezbjeđenja u Minesoti. Kako se navodi, to je mjera predostrožnosti, s obzirom na to da se očekuje da ostali zatvori budu popunjeni usljed hapšenja zbog nereda koji su izbili poslije ubistva Flojda.

U zatvoru mu je omogućen pristup telefonu i video-posjete. Posjete uživo nisu dozvoljene zbog epidemije.

Radio je kao obezbjeđenje u istom klubu kao Flojd

I Džordž Flojd i Derek Šoven su radili kao obezbjeđenje u El Nuevo rodeo klubu, ali nema informacija da su se poznavali. Flojd je ponekad dolazio utorkom kao ispomoć, dok je Šoven gotovo 17 godina obezbjeđivao klub, kada je bio van dužnosti u policiji.

Supruga Keli, koja je inače izbjeglica iz Laosa, ostavila ga je 28. maja, neposredno prije nego što je podignuta optužnica.

Zatražila ja i promjenu prezimena, kao i da njoj pripadnu nepokretnosti u Minesoti i na Floridi. Bili su u braku od juna 2010. godine.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
PrnjavorSpicaGoran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spica
Gost
Spica

Udala se zbog papira.

Goran
Gost
Goran

Makar će ovu nesrećnicu od žene usrećit. Dvije kuće, razvod, novi život (dok jednome ne smrkne drugom ne osvane)

Prnjavor
Gost
Prnjavor

Zbog takvog razmisljanja smo tu dje jesmo, pa cekajte vi da nekome smrkne…

Send this to a friend