Planeta

Stradala 33 turska vojnika, NATO pozvao Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu

Foto: Twitter

Lider NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju i Siriju da zaustae ofanzivu na Idlib, ističući da je vojni savez solidaran sa svojom članicom Turskom, koja je u vazdušnom napadu sirijskih snaga izgubila 33 vojnika.

“Saveznici osuđuju nastavak neselektivnih vazdušnih napada sirijskog režima i Rusije u Idlibu”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon hitnog susreta ambasadora NATO-a u Briselu koji je zatražila Turska, javlja Hina.

“Pozivam ih da zaustave svoju ofanzivu, poštuju međunarodno pravo i podrže napore Ujedinjenih nacija prema mirnom rješenju”, dodao je Stoltenberg, pozvavši na povratak na primirje iz 2018, kako bi se Idlibu pružila humanitarna pomoć.

Najveći broj poginulih turskih vojnika u jednom danu od 2016.

U vazdušnom napadu snaga sirijske vlade na turske snage na sjeverozapadu Sirije poginula su 33 vojnika Turske, saopštile su ranije jutros vlasti u Ankari novi bilans.

U sinoćnjem napadu poginulo je najviše turskih vojnika u jednom danu otkako je Ankara prvi put intervenisala u sirijskom sukobu 2016. godine, prenosi Beta.

Napad predstavlja ozbiljnu eskalaciju u direktnom sukobu turskih i sirijskih snaga koje podržava Rusija, a koji traje od početka februara.

Gutereš: Odmah obustaviti vatru

Ubrzo nakon napada generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je apelovao da se odmah obustavi vatra i izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog rizika po civile.

“Bez hitne akcije, rizik od još veće eskalacije raste iz sata u sat”, rekao je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan održao je sinoć hitan šestočasovni sastanak u Ankari povodom situacije na sjeverozapadu Sirije.

Napad sirijskih snaga na turske položaje uslijedio je pošto je delegacija Rusije provela dva dana u Ankari, u razgovorima sa zvaničnicima Turske o situaciji u Idlibu.

Zbog ofanzive sirijske vlade na Idlib, posljednje uporište pobunjenika, stotine hiljada civila pobjegle su ka granici s Turskom.

Rusija: Turske trupe nije trebalo da budu u zoni napada

Turska vojska, koja se juče našla na udaru snaga sirijske vlade u zoni deeskalacije Idlib, nije trebalo da bude tamo, prema ruskom Ministarstvu odbrane, prenosi ruska agencija RIA.

Prema agenciji, 27. februara ekstremisti terorističke grupe Tahrir al-Šam pokušali su da napadnu sirijsku vojsku na području Behuna. Sirijske trupe odgovorile su vatrom, koja je pogodila i turske trupe, “koje su bile u borbenim formacijama terorističkih grupa”.

“Štaviše, prema turskoj strani, na tom području nije bilo i nije trebalo da se nalazi nijedna jedinica turske vojske”, naglasilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je, međutim, saopštilo da ruski ratni avioni nisu izveli udare na području na kojem su bile turske trupe i da je Rusija učinila sve da sirijska vojska prekine vatru, kako bi omogućila da se trupe evakuišu.

“Avijacija vazduhoplovnih snaga Rusije u oblasti naselja Behun nije korišćena”, dodaje ministarstvo odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ni po babu...
Gost
Ni po babu...

Volim što smo u NATO, da nam komšiluk može pljunut pod prozor. Ali, u ovom slučaju, turske trupe su na teritoriji druge države i Savez nema razloga da interveniše. NATO je odbrambeni savez.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Nato solidaran sa Turskom koja napada drugu državu i uz to još tu državu osuđuje što se brani.Pa ko je lud ovdje?

Bnjj
Gost
Bnjj

Šta rade Turci u Tuđoj državi, zajedno sa drugim silama ovo je Svjetski rat.

Borislav
Gost
Borislav

Sirija je inace dio Rusije? Pa oni miruju?

Baranin
Gost
Baranin

Ti izgleda nisi cuo da su Rusi dosli u Siriju na poziv legitimnog predsjednika Asada ili se pravis lud…Ajde malo se informisi prije nego odvalis glupost onako po milogorski !

svasta
Gost
svasta

Sirijska vlada je zvanicno trazila pomoc od Rusije, sampione, od drugih nije, tako da niko drugi nema pravo da bude na teritoriji jedne suverene drzave, osim njenih saveznika…

Send this to a friend