Planeta

Sud odlučio da Tramp više ne smije da blokira ljude na Tviteru

Foto: Twitter

Federalna sutkinja u Njujorku Naomi Rejs Bučvald donijela je u srijedu odluku da američki predsjednik Donald Tramp po zakonu ne može da blokira korisnike na društvenoj mreži „Tviter“, zato što bi takvim potezom ugrozio njihovo pravo na slobodu govora, koje im je propisano Prvim amandmanom Ustava Sjedinjenih Američkih Država.

Ta odluka uslijedila je kao odgovor na tužbu koju je u julu prošle godine protiv Trampa podnio Institut Univerziteta Kolumbija, koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana američkog Ustava, zajedno sa nekoliko korisnika Tvitera, prenosi Rojters.

Oni su tada podnijeli tužbu zato što je Tramp blokirao naloge vlasnicima koji su ga kritikovali, ismijavali i izražavali neslaganje sa njegovim stavovima, uz obrazloženje da je Trampov nalog na Tviteru javni forum i da zabranom pristupa krši Prvi amandman američkog ustava.

Sudija Rejs Bučvald se saglasila sa tom argumentacijom i odbacila tvrdnje advokata Ministarstva pravde SAD, koji su naveli da prema Trampovom pravu, koje je njemu propisano Prvim amandmanom, on može da blokira ljude sa kojima ne želi da komunicira.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend