Planeta

Suđenje Trampu: Demokrate žele svjedoke, republikanci da se što prije završi

Tramp, foto: Twitter

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje predsjedniku Donaldu Trampu. U ovoj fazi senatori postavljaju pitanja demokratama iz Predstavničkog doma, koji traže Trampovu smjenu, i advokatima Bijele kuće koji tvrde da predsjednik nije učinio ništa zbog čega zaslužuje opoziv.

U petak bi Senat trebalo da raspravlja o predlogu demokrata da se na suđenju saslušaju i svjedoci, među kojima je i Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton. Međutim, republikanci koji imaju većinu u Senatu, rekli su ranije da postoji šansa da se suđenje završi u petak. Republikanski senator Džon Baraso rekao je da je “jasno da sve ide ka tome da u petak bude izrečena presuda”, prenosi Rojters.

Očekuje se da Donald Tramp bude oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa – zbog čega je demokratski Predstavnički dom u decembru 2019. izglasao njegov opoziv. Tramp je optužen da je ukrajiskog predsjednika Volodimira Zelenskog uslovljavao isplatom američke vojne pomoći i od njega tražio da istraži poslovanje sina potencijalnog protivkandidata na izborima Džozefa Bajdena.

Trampovi advokati i demokrate iz Predstavničkog doma imaju još osam sati da odgovore na pitanja senatora.

Budući da su senatori u ulozi porotnika, oni ne mogu da učestvuju u raspravi, pa pitanja postavljaju preko glavnog sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa, koji predsjedava suđenjem u Senatu.

Pošto završe sa pitanjima, očekuje se da u petak obje strane iznesu završne riječi, a da se potom raspravlja o potencijalnim svjedocima.

Demokrate insistiraju na svjedocima, a posebno žele da čuju Boltona, koji je u još neobjavljenoj knjizi napisao da je Tramp želio da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini dok Zelenski ne sprovede istragu o Bajdenu.

Bijela kuća je u međuvremenu informisala Boltona da radna verzija njegove knjige sadrži “značajan broj povjerljivih informacija” i da se ne može objaviti sa postojećim sadržajem.

O tome da li će biti svjedoka na suđenju predsjedniku Senat odlučuje prostom većinom od 51 glasa, što znači da bi uz 47 demokrata za to trebalo da glasa i četvoro republikanaca. Za sada nije poznato da li demokrate imaju dovoljan broj glasova.

Ali, čak i ako bude svjedoka, ishod suđenja je poznat. Očekuje se da Tramp ostane na funkciji, jer su za njegovu smjenu potrebni glasovi dvije trećine senatora – što je malo vjerovatno u situaciji kada repbulikanci imaju većinu.

Šta predsjednik smije da radi, a šta je osnov za opoziv?

Pravni tim Donalda Trampa od početka osporava da je predsjednik prekršio zakon i tvrdi da ono što je uradio nije razlog za opoziv.

Jedan od njegovih advokata Alan Deršovic opširno je govorio o tome šta su predsjednička ovlašćenja.

“Ako predsjednik uradi nešto što mu pomaže da bude ponovo izabran u javnom intersu, to se ne može tumačiti kao “usluga za uslugu” koja rezultira opozivom”, kaže Trampov advokat.

Vođa tima demkrata Adam Šif ocijenio je da su tvrdnje Deršovica “nevjerovatni argumenti proizašli iz očaja”.

“Kada bi se senatori vodili ovim argumentima, ova zemlja bi otišla nizbrdo. Predsjednikovi advokati kažu da predsjednik SAD može da radi šta god hoće da bi osigurao svoj reizbor, nebitno koliko je korupmiran, ako ocijeni da je to u nacionalnom interesu. Znači, ako predsjednik radi svog reizbora traži “uslugu za uslugu”, ucjenjuje saveznika koji je u ratu isplatom vojne pomoći, ugrožava nacionalnu bezbjednost i integritet izbora i ocijeni da je sve to u nacionalnom interesu – Kongres tu ne može ništa…To je najopasniji apsurdni argument ikada”, ocijenio je Šif.

Send this to a friend