Planeta

Sukob i bitka za funkcije i naklonost Bajdena

Džo Bajden

Vodeći krugovi progresivnog i centrističkog krila Demokratske stranke nastoje da izvrše uticaj na novoizabranog američkog predsjednika Džo Bajdena da prihvati njihovu političku platformu.

U toku je snažno lobiranje dvije struje iz Demokratske stranke s ciljem da se Bajden privoli da na ključna mjesta u svojoj budućoj administraciji postavi njihove ljude.

Lijevo orijentisano krilo demokrata objavilo je listu kandidata za buduću Bajdenovu administraciju od 400 progresivnih političkih eksperata, zalažući se da se u novoj američkoj administraciji ne nađu ljudi povezani s krupnim korporativnim interesima.

S druge strane, centrističko krilo Demokratske stranke optužuje svoje lijevo orijentisane stranačke kolege da su pretjerano naklonjeni ljevici i da su odgovorni za loše rezultate na izborima za Predstavnički dom i Senat Kongresa, prenio je AP.

Analitičari ocjenjuju da ovaj sukob dvije struje u Demokratskoj stranci stvara tenzije umjesto pobjedničke atmosfere.

Tokom predizborne kampanje Džo Bajden je obećao da će nastaviti da njeguje etičke principe koje je uvela administracija predsjednika Baraka Obame, u kojoj je bio potpredjsednik.

Isticao je da će držati pod kontrolom uticaj lobista i krupnog kapitala u svojoj vladi, što je suprotno dobrim odnosima koje je Trampova administracija njegovala s uticajnim poslovnim krugovima u SAD.

“Bajden će pronaći način da pomiri dvije struje u Demokratskoij stranci, da smiri tenzije i uspješno preuzme kormilo države. Svako ima svoju ulogu, a uloga predsjednika je da donosi odluke”, ukazao je bivši demokratski gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrije.

Send this to a friend