Planeta

Svaka čast zviždačima

Facebook se u posljednje vrijeme sve češće suočava sa novim optužbama. Ova kompanija je u sukobu interesa “između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook”.

Već nekoliko sedmica ponovo se diže prašina oko još uvijek najveće socijalne mreže na svijetu. Serija članaka u ‘Wall Street Journalu’ otkrila je brojne neregularnosti u kompaniji Facebook.

Stroga pravila objavljivanja koja važe za vlasnike 5,8 miliona takozvanih VIP korisničkih računa primjenjuju se samo u ograničenoj mjeri. Primjer, fudbalska zvijezda Neymar je objavio golišave fotografije žene koja ga je optužila za silovanje. Moderatori nisu smjeli izbrisati njegovu objavu – to je tek uslijedilo nakon naredbe sa višeg nivoa. U međuvremenu je njegovu objavu vidjelo oko 56 miliona korisnika.

Ono što je pak podiglo najviše prašine bio je članak u kome je tematizovan štetan uticaj Instagrama na mentalno zdravlje adolescenata. U jednoj internoj studiji, Facebook je došao do zaključka da je kod mnogih tinejdžera – posebno djevojaka – Instagram povećao nezadovoljstvo vlastitim tijelom. A to pak dovodi do poremećaja u prehrani i depresije. Te spoznaje je Facebookov menadžment, kako je navedeno, namjerno zadržao daleko od očiju javnosti.

Facebook je postupio isto kao i u slučaju drugih optužbi: kompanija ih je odacila – ali je istovremeno stavila na led sopstvene planove pokretanja dječje verzije Instagrama namijenjene djeci od deset do dvanaest godina.

Od vikenda je postalo jasno ko stoji iza tih otkrića: Frances Haugen, naučnica koja se bavi upravljanjem bazama podataka, a koja je od 2019. do 2021. godine radila za Facebook. Ona je tokom nastupa na jednoj američkoj televiziji iznijela žestoke optužbe protiv svog bivšeg poslodavca. Njena ključna poruka: Facebook je u sukobu interesa “između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook”. Koncern se “više puta odlučio za optimiziranje vlastitih interesa”. Ona je svoje navode potkrijepila internim dokumentima. Njen zaključak: “Ova verzija Facebooka razdire naše društvo i izaziva nasilje u svijetu.”

Haugenova bi u utorak (05.10.) trebala svjedočiti pred američkim Kongresom. Ona je podnijela i oficijelni zahtjev za zaštitu zbog iznošenja poslovnih tajni kompanije, kako bi se zaštitila od tužbe svog bivšeg poslodavca.

Koliko je hrabar njen korak, svjedoče paralele s drugim zviždačima: Edward Snowden, koji je svjetskoj javnosti omogućio duboko uznemiravajući uvid u razmjere globalne prakse nadzora tajnih službi i time izazvao aferu NSA, godinama živi u egzilu u Rusiji. Porodica koja ga je 2013. skrivala od američkih vlasti prije nekoliko dana je dobila azil u Kanadi.

Od prije nekoliko dana je takođe poznato da je američka administracija predvođena predsjednikom Donaldom Trumpom razmišljala o ubistvu osnivača platforme Wikileaks, Juliana Assangea. Assange se već više od dvije godine balazi u britanskom zatvoru i prijeti mu izručenje SAD -u.

Ne pokazuju samo priče tih ljudi da zviždači nikako nisu egomanski izdajnici ili crne ovce. Otkriće takozvanih Pandorinih papira bez njih ne bi bilo moguće. Ako su – a čini se da jesu – navodi Haugenove potkrijepljeni činjenicama, ona bi neminovno trebala biti zaštićena. To je i u našem najesencijalnijem interesu.

Send this to a friend