Planeta

Skromni, a učinili su čudo: Tajlanđanski spasioci tvrde da nijesu heroji

Vođa akcije spasavanja dječaka i fudbalskog trenera iz pećine na Tajlandu kontraadmiral Arpakon Jukongkaev govorio je za BBC o nevjerovatnoj višednevnoj akciji.

Trener i 12 dječaka proveli su 17 dana bez hrane i svijetlosti u pećini koju je poplavila monsunska kiša. Svi su spašeni, a Jukongkaev kaže da velike zasluge za to ima sam 25-godišnji trener.

“Srećan sam i vjerujem i da je narod na Tajlandu srećan takođe. Od prvog dana od kada smo saznali da su zaglavljeni i od kada je naša jedinica određena za spasilačku misiju, imali smo nekoliko prepreka jer je nivo vode stalno rastao. Nismo mislili da će misija biti ovako uspješna. Imali smo nešto nade da su oni možda i dalje živi, morali smo da nastavimo dalje“, naveo je on.

Kako kaže, na kraju je zrno nade postalo stvarnost.

“Moram reći da je sve bilo dobro, svi su u dobrom stanju. Kako sam čuo, koristili su kamenje kako bi kopali tunel gdje bi im bilo toplije. Ono što znam je i da je trener bio monah, tako da zna dosta o tehnikama meditiranja i da je te tehnike koristio da smiri djecu i da štede vazduh“, navodi on.

Djelili su malo hrane koje su ponijeli u pećinu.

“Jedva da smo nešto spavali jer smo u pećini ostajali do 22 ili 23 sata, kad se vratimo imamo samo nekoliko sati za san. Morali smo mnogo da mislimo o tome kako da se borimo sa različitim elementima“, rekao je on.

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzinisan nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno.

“Misija je bila veoma rizična. Ronjenje u uslovima koje nikada ranije nijesmo videli. Smatram da je veoma požrtvovan i njegova žrtva je veoma časna. Ljudi na Tajlandu, a i širom svijeta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da iznevjerimo ljude“, naglasio je on.

2 Komentara na "Skromni, a učinili su čudo: Tajlanđanski spasioci tvrde da nijesu heroji"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend