Planeta

Talibani tvrde da su oborili američki avion: Da li su ubijeni agenti CIA

Talibani su preuzeli odgovornost za obaranje, kako tvrde, američkog aviona u provinciji Gazni, u centralnom dijelu Avganistana, u kojem su poginuli svi putnici.

<<<Srušio se putnički avion u Avganistanu<<<

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid istakao je da je ta grupa odgovorna za nesreću u kojoj su svi putnici, uključujući i visoko rangirane oficire američke vojske prema njihovim navodima, poginuli na mjestu pada.

“Srušio se specijalni avion sa američkim okupatorima i to u provinciji Gazni”, izjavio je Mudžahid.

Ministarstvo odbrane Avganistana je saopštilo da avion ne pripada avganistanskim snagama bezbjednosti, dok američke snage u Kabulu nisu komentarisale vijest.

Prethodno je Asošijejted Pres, pozivajući se na lokalne vlasti, javio da se srušio putnički aviona kompanije Ariana erlajns.

Raša tudej prenosi da su oficiri pripadali američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA), ali da to još nije potvrđeno.

U prilog ovoj tvrdnji ide izjava novinara Tarika Gaznivala, koji je rekao da je vidio avion u plamenu i dodao da su tijela i rep aviona veoma oštećeni, Gaznival je naveo da se avion srušio na oko 10 kilometara od američke vojne baze.

Na Internet je postavljen snimak oborenog aviona koji pokazuje da je avion obilježen oznakama karakterističnim za američku vojsku.

Pretpostavlja se da je riječ o ostacima Bombardijea E-11A, američkog aviona za nadgledanje i komunikacije.

Takođe, objavljena je i fotografija američkog aviona, sa serijskim brojem koji odgovara onom sa snimka.

Vojska Sjedinjenih američkih država istražuje navode da je američki špijunski avion oboren u Avganistanu.

“Centralna komanda SAD je svjesna izvještaja o padu američkog aviona u Avganistanu. Trenutno pratimo situaciju i iznijećemo dodatne informacije kada to okolnosti dozvole”, izjavio je portparol Centralne komande Bet Riorden.

Riorden je odbila da komentariše tvrdnju talibana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kawasaki
Gost
Kawasaki

Kako su uspjeli da sruse Americki avijon?

Istorija se pon
Gost
Istorija se pon

Prije 40 godina, Ameri su im slali ručne bacače raketa da obaraju ruske avione. Ko li ih sada snabdjeva?

Send this to a friend