Planeta The Wall Street Journal

Tehnološki gigant pomagao špijuniranje vlada

Foto: EPA

Tehničari Huawei Tehnologies-a pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše Vol strit žurnal (The Wall Street Journal).

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli “upadu” u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima.

Medij navodi visoke bezbjednosne zvaničnike iz dvije zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji prodaje opremu za nadzor i bezbjeđenje afričkim vladama, osim dominantne telekomunikacijske mreže na kontinentu.

Volstrit piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društveih mreža.

Zvaničnici obije zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i Huaweijevim inženjerima. U istrazi Volstrit žurnala nema dokaza da je i Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huawei je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za Volstrit žurnal.

“Huawei odbacuje ove u cjelosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huawei i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo”, navedeno je u saopštenju, gdje se dodaje da politika poslovanja komapanjie zabranjuje bilo kom zaposlenom da preduzima aktivnosti koje bi ugrozile korisničke podatke i privatnost ili prekršili zakone.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
budala
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
budala
Gost
budala

Kako hoce posto-poto da uniste Huawei

Send this to a friend