Planeta

Totalni slom kriptovaluta širom svijeta: Ovo je “savršena oluja” straha i panike

Ilustracija, Foto: EPA
Ilustracija, Foto: EPA

Na Volstritu je u 2022. zbrisano više od sedam biliona dolara tržišne vrijednosti najlikvidnijih akcija u indeksnoj korpi S&P 500. Pored toga, haos va Volstritu pratio je i onaj na tržištu kriptovaluta. Cijena bitkoina je pala na najnižu tačku od 2020. godine, a više od 300 milijardi dolara zbrisano je padom cijena kriptovaluta od ponedjeljka, što su analitičari nazvali “savršenom olujom” straha i panike.

Indeks S&P 500 je od kraja decembra prošle godine pao za skoro 18 odsto, što znači da je na granici ulaska u „medveđe tržište“ koje podrazumijeva gubitak vrijednosti od 20 odsto.

Industrijski indeks Dau Džons, koji se juče spustio za oko 104 poena ili 0,3 odsto, ove godine je u padu za više od 13 procenata.

Najviše su stradale tehnološke akcije u indeksnoj korpi Nasdak, koje su uprkos blagom oporavku ove godine zašle duboko na teritoriju „medveđeg tržišta“ s padom od 27 procenata.

Akcije tehnoloških lidera, Epla, Majkrosofta, Amazona, Guglovog vlasnika Alfabeta, Fejsbukove matične kompanije Meta Platforms i “Tesle” su u velikom minusu, ali je najveći gubitnik u S&P 500 ove godine Netfliks, koji je pao za više od 70 procenata.

Ovaj ubrzani pad je uključio alarmno zvono i pojačao strah da bi američka ekonomija mogla da izgubi zamajac nakon snažnog oporavka od duboke ali kratke recesije izazvane pandemijom.

Haos i na tržištu kriptovaluta

Pad na Volstritu pratio je pad vrijednosti kriptovaluta, specifično bitkoina. Cijena bitkoina je pala na najnižu tačku od 2020. godine, a više od 300 milijardi dolara zbrisano je padom cijena kriptovaluta od ponedjeljka.

Kripto svijet je ove nedjelje doživio potpuni pad u rasprodaji koja je grafički ilustrovala rizike eksperimentalnih i neregulisanih digitalnih valuta. Čak i kada su poznate ličnosti kao što su Kim Kardašijan i tehnološki moguli poput Ilona Maska razgovarali o kriptovalutama, sve brži pad virtuelnih valuta poput bitkoina i etra pokazuje da u nekim slučajevima dvije godine finansijske dobiti mogu nestati preko noći.

Sadašnja situacija izazvala je najveću paniku u svijetu kriptovaluta od kada je bitkoin pao za 80 procenata 2018. godine. Međutim, ovog puta pad cijena ima širi uticaj jer više ljudi i institucija posjeduje kriptovalute.

“Ovo je kao savršena oluja“, rekao je Dan Dolev, analitičar koji pokriva kripto kompanije i finansijsku tehnologiju u Mizuho grupi.

Rani investitori su vjerovatno još uvek u dobroj poziciji. Ali, brzi padovi ove nedjelje bili su posebno teški za investitore koji su kupili kriptovalute kada su cijene porasle prošle godine.

Pad kriptovaluta je dio šireg povlačenja od rizične imovine, podstaknut porastom kamatnih stopa, inflacijom i ekonomskom neizvesnošću izazvanom invazijom Rusije na Ukrajinu. Ti faktori su pogoršali takozvani “pandemijski mamurluk” koji je počeo kada sa povratkom u normalu u Sjedinjenim Državama, što je štetilo cijenama akcija kompanija kao što su Zum i Netfliks koje su napredovale tokom karantina.

Koliko dugo bi kolaps kriptovaluta mogao da traje, zasad nije jasno. Cijene kriptovaluta su se obično oporavljale od velikih gubitaka, iako je u nekim slučajevima bilo potrebno nekoliko godina da dostignu nove visine.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
SiManLscgDjurišićZdravkoMara
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lscg
Gost
Lscg

Mickey na aparatima sve para konvertovao u bitkoine.

Djurišić
Gost
Djurišić

Propade Mickey. Sad će na kazan u Crveni Krst.

SiMan
Gost
SiMan

Ti pojma nemaš, ovo je savršeno vrijeme za crypto…

Zdravko
Gost
Zdravko

Ipak sam ja vise za euro, dolare itd.Ono sto mozes da opipas i stavis u dzep

Mara
Gost
Mara

Nemojte tako, Mickey je imao plan da drzava zivi od ovoga . 😂😂😂😂😂😂

Sembegar
Gost
Sembegar

Mickey javi se!

Nikola
Gost
Nikola

Javi se Spajicu, expertu

zvrk
Gost
zvrk

Je li to ono čime je trgovao Spajić?

Send this to a friend