Planeta

Tramp: Moguće vanredno stanje

Foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Tramp nagovijestio je da bi uskoro mogao da proglasi vanredno stanje i upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida duž američko-meksičke granice pošto nije uspio da ubijedi Kongres da mu obezbijedi direktno finansiranje za taj projekat.

Kako prenosi Glas Amerike, Tramp je sletio u Mekalen, u saveznoj državi Teksas, da bi se iz prve ruke uvjerio kako teku napori da se na granici suzbije ilegalna imigracija.

Tramp je rekao da će “vjerovatno” proglasiti vanredno stanje ukoliko ne bude mogao da postigne dogovor sa opozicionim demokratama o sredstvima za finansiranje zida.

“Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje”, rekao je Tramp novinarima.

“Nijesam to još uradio, možda ću. Ukoliko ne bude dogovora, vjerovatno ću to uraditi. Skoro da mogu da kažem definitivno”, rekao je američki predsjednik.

S obzirom da nema nagovještaja o okončanju djelimičnog zatvaranja vlade, zbog kojeg 800.000 federalnih službenika 20. dan ili ne radi ili radi, a ne prima platu, Tramp je rekao da neće prisustvovati predstojećem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Predsjednik američke Centralne banke Džerom Pauel je poručio da ukoliko vlada ostane zatvorena na duži period, da će to negativno uticati na najveću svjetsku ekonomiju.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend