Planeta

Tramp: Obratiću se Vrhovnom sudu ako Demokrate pokrenu moj opoziv

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je danas da će se boriti protiv bilo kakvih napora demokrata u Kongresu da pokrenu postupak za opoziv protiv njega nakon istraga specijalnog savjetnika Roberta Malera, obećavajući da će pravnu borbu prenijeti na Vrhovni sud uprkos ustavnoj moći Kongresa za opoziv.

“Ako pristalice Demokrata ikada pokušaju opoziv, ja ću se prvi obratiti Vrhovnom sud SAD”, napisao je Tramp na svom tviter nalogu.

Ustav SAD daje “isključivu moć” opoziva Predstavničkom domu i Senatu.

Demokrate, koje kontrolišu Dom, ostaju podijeljene oko pitanja opoziva čak i nakon što je otvoren novi front istrage o predsjedništvu, što je izazvalo novi pravni rat sa Bijelom kućom, jer se Tramp žestoko protiv bilo kojeg novog kongresnog nadzora, prenosi Rojters.

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i drugi demokratski lideri i dalje su oprezni u pogledu opoziva Trampa prije predsjedničkih izbora 2020. godine, dok liberalnije krilo stranke zahtijeva ovaj postupak.

Nalazi Malera, objavljeni prošle nedjelje, pokazali su da je Tramp opstruirao pravdu i nagovijestili da bi Kongres mogao da se pozabavi time da li je predsjednik prekršio zakon.

Maler je takođe zasebno zaključio da nije bilo dovoljno dokaza da se utvrdi bilo kakva veza između predsjedničke kampanja Trampa 2016. godine i Moskve.

Tramp je rekao da su rezultati otklonili sumnju u njega i pozvao na istragu o početku istrage.

“Čekali smo Malera i pobijedili, tako da Demokrate sada vide Kongres kao posljednju nadu”, napisao je Tramp na Tviteru.

Send this to a friend