Planeta

Tramp obustavlja izdavanje viza radnicima i studentima iz inostranstva

Donald Tramp

Predsjednik SAD Donald Tramp odlučio je da obustavi izdavanje viza radnicima i studentima iz inostranstva, a kao razlog je naveo pandemiju koja čini da Amerikanci ostaju bez poslova.

Do kraja godine se neće izdavati radne H-1B vize, kao i studentske J-1 vize, a zabrana važi i za L-1 vize koje se izdaju menadžerima multinacionalnih korporacija.

Zabrana se odnosi i na H-2B vize koje su se izdavale za privremene poslove, ali njih će i dalje moći da dobiju poljoprivrednici, zdravstveni radnici, oni koji rade u industriji hrane, čuvaju djecu ili pomažu starijima.

Zabrana će biti i za tražioce azila kojima će, dok čekaju odluku o azilu, biti zabranjeno da rade godinu dana. To se ne odnosi na one koji već žive u SAD, prenosi Glas Amerike.

Bijela kuća ovu odluku pravda neophodnošću da se zaštite radnici u SAD koji gube poslove usljed pandemije i činjenicom da bi radnici iz inostranstva mogli da popune 525.000 radnih mjesta.

Više od 45,5 miliona Amerikanaca je tražilo pomoć za nezaposlene od sredine marta, što čini četvrtinu radno sposobnog stanovništva, ali se u posljednje vrijeme broj onih koji primaju državnu pomoć smanjuje, jer su se mnogi vratili na posao.

Trampovi kritičari kažu da predsjednik koristi ovu situaciju kako bi ostvario svoje obećanje i smanjio imigraciju u SAD.

Velike poslovne korporacije i manje tehnološke kompanije, kao i Američka trgovinska komora, usprotivili su se zamrzavanju viza i kažu da su mnogi radnici iz inostranstva ključni za obavljanje određenih poslova i da bi njihovo odsustvo moglo da uspori ekonomski oporavak poslije pandemije.

Trampova administracija je saopštila i da produžava zabranu izdavanja zelenih karti za još 60 dana. Iz te zabrane, koja je ciljala na prekid spajanja porodica, ipak su bili izuzeti članovi najuže porodice.

Nedavno istraživanje javnog mnjenja, koje su sproveli Vašington post i Univerzitet u Merilendu, pokazalo je da 65 odsto Amerikanaca podržava zamrzavanje programa za imigrante tokom pandemije koronavirusa, pri čemu to u većoj mjeri podržavaju republikanci nego demokrate.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
So & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

aha, baš će amerikanci da beru voće, da fizikališu na gradilišta i farme za 3000$.

Send this to a friend