Planeta Dokument na 80 strana

Tramp otkrio plan: Palestinska država sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu

Tramp, foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Tramp otkrio je danas svoj Mirovni plan za Bliski istok, predloživši stvaranje palestinske države sa glavnim gradom u istočnom Jerusalimu, javio je Rojters. On je rekao da će Vašington sa ponosom otvoriti ambasadu u istočnom Jerusalimu, ako njegov predlog bude prihvaćen. Ipak, nije mnogo prošlo do oglašavanja predsjednika Palestine, Mahmuda Abasa, koji je poručio da taj “zavjerenički plan” neće proći.

Tramp je kazao da je njegov plan, koji je napisan na 80 strana, “najdetaljniji u istoriji”. Njim američki predsjednik želi da uspostavi mir na Bliskom istoku, nakon decenija sukoba između Palestine i Izraela.

“Prema mojoj viziji obje strane dobijaju”, poručio je.

Britanskoj agenciji su visoki zvaničnici kazali da će prema Trampovom mirovnom planu SAD priznati izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zauzvrat, dodali su, Izrael treba na četiri godine da zamrzne nova naseljavanja na toj teritoriji, dok se pregovara o palestinskoj državnosti.

Po Trampovoj viziji za mir, prenosi AP, buduća palestinska država sastojala bi se od Zapadne obale i Gaze, povezanih nadvožnjacima i tunelima.

Abas: Jerusalim nije na prodaju

Ubrzo nakon što je Tramp otkrio svoj predlog, koji je nazvao “planom vijeka”, predsjednik Palestine Mahmud Abas isti je odbacio, opisujući ga kao zavjeru.

“Poručujem Trampu i Netanjahuu: Jerusalim nije na prodaju, naša prava nisu na prodaju i nisu na popustu. A vaš dogovor, zavjera, neće proći”, rekao je Abas u televizijskom obraćanju.

Podsjetimo, danas su hiljade Palestinaca protestovale zbog plana, spaljujući slike Trampa i Netanjahua i noseće transparente na kojima je pisalo “Palestina nije na prodaju”.

Netanjahu: Vjekovima ćemo se sjećati 28 januara 2020.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kazao da je ovo “istorijski dan”, paralelno sa 14. majem 1948, kada je američki predsjednik Hari Truman postao prvi međunarodni lider koji je priznao državu Izrael.

“Gospodine predsjedniče, vjerujem da ćemo se decenijama, a možda i vjekovima sjećati 28. januara 2020”, istakao je Netanjahu, rekavši da je predlog “realan plan za trajni mir.”

Tramp optimističan

Izraelsko-palestinski pregovori prekinuli su 2014. godine i sumnja se da bi Trampov plan mogao da ih reanimira.

Američki zvaničnici rekli su da su spremni za početni skepticizam Palestine, ali se nadaju da će oni s vremenom pristati na pregovore, kako bi postigli svoj dugogodišnji cilj – punu državnost.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Sljedeće je Kosovo.

EDI
Gost
EDI

Da, prvo se otme onaj dio zemlje koji je plodan i snabdjeven vodom i prirodnim izvorima i pripoji Izraelu, to naravno sve prizna Amerika, a onda krpi Palestinu tj.ono sto je ostalo od kamenjara spaja nekim tunelima, podvoznjacima, nadvoznacima, glupostima. To se nadam da nece priznati Bliski istok. Amerika i Izrel jedna drzava!

Objektivno
Gost
Objektivno

Edi: Nego je bolje da milioni žive kao izbjeglice nadomak kuće? Odnos snaga je takav kakav je. Krš i kamenjar se mogu pretvoriti u plodno zemljište, uz pomoć milijardi arapske braće, ako hoće da pomognu. Izuzetno volim Palestince, upoznao sam ih na studijama u Beogradu. Normalan i pristojan narod, koji zaslužuje da ima svoju državu, kao i svi narodi svijeta,… Više »

Yolo
Gost
Yolo

Prihvatanjem bi samo legitimisali izraelsku okupaciju a zauzvrat ne bi dobili ništa, pa čak ni garanciju da Izrael neće nastaviti sa širenjem nakon 4 godine. A tad bi već bilo kasno jer su prihvatili takve uslove uslijed kojih bi njihova pregovaračka pozicija bila otežana, ili bolje reći onesposobljena, jer Izeael ne želi da pregovara. A svaki pokušaj da se odbrane… Više »

mossi
Gost
mossi

Upravo suprotno starom podjelom izrael je dobio najgore prostore ali radom ih je napravio boljim….inace nikad u istoriji nije postojala palestina a da nije jevrejska drzava ili provincija

Dragan
Gost
Dragan

Zasto da ne. Izrael(Jevreji) je tu postojao od prije 7000 godina i protjerani su. Sa druge strane Srbi su istjerani iz Krajine i nikom nista, a zivjeli su tamo vijekovima; zasto ne mogu i Palestinci? Gaza je ocaj i jad i niko ih nece ni Egipat, ni niko od muslimanskog svijeta. U Izraelu zivi 20% arapa i imaju ista prava,… Više »

Send this to a friend