Planeta

Tramp sad  ima novi plan za Grenland

Tramp, FOTO: EPA

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da otvori američki konzulat na Grenlandu. Tramp ima sve veće strateško i ekonomsko interesovanje za tu dansku teritoriju.

U pismu koje je Stejt department uputio Kongresu, osnivanje konzulata u Nuuku dio je plana američke spoljne politike da poveća prisustvo na Arktiku, prenosi AP.

“SAD imaju strateški interes za unaprjeđenje političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa širom arktičkog regiona”, navodi se u pismu upućenom kongresnom Odboru za spoljne poslove.

Kako se navodi, stalno diplomatsko prisustvo omogućilo bi SAD-u da zaštiti osnovne kapitalne jedinice na Grenlandu i istovremeno razvije dublje odnose sa grenlandskim zvaničnicima i društvom.

U pismu se navodi da će konzulat biti “ključna komponenta napora SAD za povećanje američkog prisustva na Arktiku i da će poslužiti kao efikasna platforma za unaprjeđenje američkih interesa na Grenlandu”.

Tramp je prošle nedjelje izazvao diplomatski spor sa Danskom, nakon što je predložio da SAD kupe Grenland, što je danska vlada odbila.

SAD su otvorile konzulat na Grenlandu 1940. godine nakon nacističke okupacije Danske, a koji je zatvoren 1953. godine. Novi konzulat otvoren je 1954. godine u prijestonici Grenlanda.

Stejt department je naveo da je već odredio službenika za poslove iz američke ambasade u Kopenhagenu, a sada planira da zaposli lokalno osoblje na Grenlandu do jeseni, ili ubrzo nakon toga.

Očekuje se da će u konzulatu do 2020. godine biti sedam zaposlenih.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
FfrrtPrcko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ffrrt
Gost
Ffrrt

A vala stvarno

Prcko
Gost
Prcko

A dajte mu to, pomami se čovjek!

Send this to a friend