Planeta

Tramp se ne šali: Uredba o društvenim mrežama čeka na potpis

Nakon što je američki predsjednik Donald Tramp juče zaprijetio da će zatvoriti društvene mreže, iz Bijele kuće je saopšteno da će američki predsjednik zaista potpisati izvršnu uredbu koja se odonosi na kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže.

Zvaničnici nisu saopštili više detalja, pa je još uvijek nejasno kako bi Tramp mogao da ispuni svoje obećanje da će zatvoriti privatne kompanije, uključujući i “Tviter”.

Predsjednik SAD je juče najavio da će zatvoriti kompanije koje se bave društvenim mrežama zbog navodnog miješanja u izborni proces.

Trampove prijetnje su uslijedile nakon što je Tviter njegovoj objavi o glasanju poštom dodao napomenu “provjerite podatke”.

Džek Dorsi, izvršni direktor Tvitera, objasnio je da je Trampovom tvitu dodata napomena jer bi mogao ljude da dovede u zabludu da ne moraju da se registruju kako bi glasali.

Pravni stručnjaci tvrde da Prvi amandman američkog ustava značajno ograničava Trampov manevarski prostor i mogućnost da stvarno zabrani društvene mreže.

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg je rekao za Foks njuz da cenzurisanje društvenih mreža nije baš pravi potez administracije koja je navodno zabrinuta zbog cenzure.

Za razliku od Tvitera, Trampova objava o glasanju poštom je na Fejsbuku ostala netaknuta.

“Konzervativci osjećaju da društvene mreže ućutkuju konzervativne glasove. Strogo ćemo ih regulisati ili potpuno ugasiti”, napisao je Tramp na Tviteru.

Istakao je da velike tehnološke kompanije pokušavaju da pred izbore iskoriste svoju moć i da “više nema slobode” ako uspiju u tome.

“Nikada neću dozvoliti da se to dogodi! Probali su jako i 2016. godine ali su izgubili. Sada su potpuno poludjeli. Ostanite uključeni”, napisao je Tramp.

Tramp redovno koristi Tviter i na njemu objavljuje i najvažnije odluke američke administaracije, a prati ga više od 80 miliona ljudi.

6

avatar
1000
5
1
0
 
5
MiskoBoskoMikiDavorHaris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Misko
Gost
Misko

Bogomi je Tramp ostara dobro

Bosko
Gost
Bosko

Sto se napravi od demokratije cuvene

Davor
Gost
Davor

To bi bila najbolja odluka. Da se ljudi, ponovo, malo druze i upoznavaju….

Haris
Gost
Haris

Dvije riječi za Trumpa: Freedom House! Mogu mislit, ima da padne USA i iza srbistana.

Miki
Gost
Miki

Ne moze iza srbistana niko, oni su zadnji !

ElPatron
Gost
ElPatron

Gasi a no 🤣

Send this to a friend