Planeta

Tramp: U Jemenu ubijen jedan od lidera Al Kaide

Foto: Twitter

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da su američke snage tokom protivteroristicke operacije u Jemenu ubile lidera Al Kaide na Arapskom poluostrvu.

Tramp je rekao da su snage Al Kaide počinile strašne zločine protiv civila u Jemenu i htjele da izvedu napade protiv američkih snaga, prenio je Rojters.

“Njegova smrt je još jedan korak unazad za Al Kaidu na Arapskom poluostrvu i približava nas eliminisanju prijetnji po našu nacionalnu bezbjednost”, rekao je Tramp.

Predsjednik SAD nije naveo kada je lider Al Kaide Kasim Al Raimi ubijen.

Rajmi je preuzeo ulogu lidera 2015. godine, nakon što je njegov prethodnik ubijen u napadu američkog drona.

“Al kaida na Arapskom poluostrvu” osnovana je 2009. godine od dva ogranka “Al kaide” u Jemenu i Saudijskoj Arabiji, sa ciljem svrgavanja Vlade Jemena koju podržavaju SAD i eliminisanja uticaja Zapada u regionu.

Većinu napada ova grupa je izvršila u Jemenu, gdje je iskoristila nestabilnu političku situaciju koja traje već nekoliko godina.

Glasine o smrti Rajmija počele su da se šire krajem januara, a 2. februara je objavljen audio-snimak sa Rajmijevim glasom u kojem on tvrdi da je grupa odgovorna za pucnjavu koja se dogodila u mornaričkoj bazi u Floridi.

Pucnjava u Floridi dogodila se u decembru i poruka je mogla biti ranije snimljena, piše BBC.

Send this to a friend