Planeta Američki predsjednik o ostavljanju Kurda na cjedilu

Tramp: Vrijeme je da izađemo iz smiješnih ratova

Turska vojska krenula je u akciju nedugo pošto je američki predsjednik Donald Tramp naredio povlačenje američkih specijalnih snaga s područja uz granicu s Turskom, predviđenog za takozvanu “sigurnu zonu” koju Turska želi da kontroliše.

Do nedjelje, SAD su bile najveći saveznik Kurda u bormi sa ekstremistima takozvane Islamske države.

Tramp je svoju odluku o napuštanju Kurda pokušao da opravda, pozivajući se na svoje obećanje da će povući vojsku s Bliskog istoka i relativizujući ulogu kurdskih boraca kao američkih saveznika.

“Kurdi su se borili uz nas, ali su plaćeni velikim količinama novca i oružja za to. Oni se bore protiv Turaka decenijama. Odlagao sam ovaj sukob gotovo tri godine, ali vrijeme je da izađemo iz ovih smiješnih beskrajnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i dovedemo svoje vojnike kući”, napisao je Tramp na Tviteru.

Takođe je zaprijetio Turskoj da će “potpuno uništiti i izbrisati” njihovu ekonomiju ako u napadu na Kurde, po njegovoj procjeni, “odu predaleko”.

“Turska, članica NATO-a, je napala Siriju. SAD ne podržava taj napad i jasno je stavljeno do znanja Turskoj da je ta operacija loša zamisao”, naveo je u kratkom saopštenju i dodao da se “Kurdi bore za soju zemlju”.

“Nisu nam pomogli u Drugom svjetskom ratu. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primjer”, rekao je Tramp, u odbrani svoje odluke da povuče američku vojsku i ostavi Kurde “na cjedilu”.

Na pitanje kako će ovo napuštanje saveznika uticati na druge američke saveznike, Tramp je odgovorio: “Savezi su vrlo laki. Ali naši saveznici nas iskorišćavaju.”

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Jovan A
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovan A
Gost
Jovan A

Samo se napustajte Balkan a ostalo kako si vi tamo dogovorite u Senatu,Kongresu i Vi sa Vasim saveznicima.

Send this to a friend