Planeta

Trampov plan za prekrajanje granica i put ka državnosti

Donald Tramp

Vašington post piše o sadržaju dugoočekivanog mirovnog plana za Bliski istok, koji će danas predstaviti predsjednik SAD Donald Tramp.

Očekuje se da će biti predloženo prekrajanje granica između Izraela i Zapadne obale i da će biti data ponuda Palestincima kojom će se otvoriti put ka sticanju državnosti, ukoliko oni prođu niz testova, objavio je list.

Kako navodi list, Tramp je predstavio svoje predloge za mir na Bliskom istoku tokom privatnih sastanaka u ponedjeljak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i njegovim najvećim rivalom na predstojećim izborima, liderom izraelske stranke Bijeli i plavi Benijem Gancom.

Niko od Palestinaca nije prisustvovao u Bijeloj kući tokom pregleda plana za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, koji traje od osnivanja Izraela 1948. godine.

Vašington post navodi, pozivajući se na dvije neimenovane osobe upoznate sa planom, da se očekuje da će u okviru plana biti predloženo prekrajanje granice između Izralea i Zapadne obale kako bi se velika jevrejska naselja pripojila Izraelu, kao i da će biti nastavljen neki oblik izraelske bezbjednosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Očekuje se da će planom Palestincima biti ponuđena ograničena autonomija na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, koja će se povećati tokom trogodišnjeg perioda ukoliko palestinsko rukovodstvo preduzme nove političke mjere, odbaci nasilje i preduzme druge korake u pregovorima sa Izraelom, navodi Vašington post pozivajući se na neimenovane osobe upoznate sa planom.

U planu od 50 strana, koji je sastavio Trampov savjetnik i zet Džared Kušner, očekuje se da će biti uključeni prijedlozi za riješavanje svih velikih pitanja koja su onemogućavala mirovne napore u prošlosti, kao što su rivalske pretenzije na zemlju i upravljanje svetim mjestima u Jerusalimu.

Jedan od izvora rekao je da u planu ima mnogo dobrih stvari za Palestince, ali ne sve što su dugo tražili, dodajući da im je “država na dohvat ruke”, ukoliko ispune određene bezbjednosna i politička mjerila.

Uslovna suverenost znatno manja je od dugoročnog međunarodnog cilja za stvaranje potpuno nezavisne palestinske države, ocjenjuje Vašington post pozivajući se na svoje izvore.

“Na kraju ćemo imati podršku Palestinaca”, rekao je Tramp što Vašington post tumači i kao potvrdu očekivanja da su predlozi velikodušni prema Izraelu, kao bliskom savezniku SAD.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trla baba lan
Gost
Trla baba lan

Kao i na Kosovu, i tamo svi žele sve, umjesto da podjele kao ljudi. Nema od mira ništa. Skoro svi Američki predsednici su smišljali nekakav plan, koji se uvjek završavao novim ratom.

Send this to a friend