Planeta

Trojica Rusa i Ukrajinac optuženi za obaranje malezijskog aviona

Foto: Twitter

Četiri osobe optužene su za ubistvo 298 putnika i članova posade aviona kompanije Malezija erlajns prilikom obaranja letjelice u istočnoj Ukrajini 2014. godine.

Holandski istražitelji optužili su troje ruskih državljana: Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova, kao i Ukrajinca Leonida Karčenka za ovo krivično djelo.

Putnički avion MH17 letio je na liniji Amsterdam – Kuala Lumpur kada je oboren iznad Ukrajine, gdje su se u tom trenutku odvijali sukobi.

Početak suđenja zakazan je za 9. mart 2020. u Holandiji.

Za ovom četvoricom izdate su međunarodne potjernice.

U srijedu, Zajednički istražni tim (ZIT) koji predvode Holanđani objavio je da se pretpostavlja da su ova četvorica odgovorna za prebacivanje Buk projektila koji je korišćen za obaranje aviona MH17 iznad istočne Ukrajine.

Ovaj tim, čiji je zadatak da pronađe osumnjičene kako bi im se sudilo u Holandiji, prethodno je objavio kako postoji „dugačak spisak” ljudi koji su osumnjičeni i ponovo zamolio svjedoke nesreće da se jave i pomognu istrazi.

Ko su osumnjičeni?

Igor Girkin (poznat kao Strelkov) je bivši pukovnik Federalne službe bezbjednosti – ruske informativne agencije, tvrde tužioci.

Bio je na položaju ministra odbrane u Donjecku, oblasti pod kontrolom pobunjenika. Smatra se da je on najviši vojni zvaničnik u ovoj oblasti u direktnom kontaktu sa Ruskom federacijom.

„Mogu samo da kažem da naše snage nisu oborile Boing”, izjavio je Girkin prije pet godina.

Sergej Dubinski (poznat kao Kmurij), bivši radnik ruske vojne informativne službe GRU, bio je zamjenik Girkinu i u stalnom kontaktu sa Rusijom, stoji u optužnici.

Oleg Pulatov, poznat kao Gjurza, bivši vojnik u specijalnim jedinicama GRU, bio je zamjenik službe bezbjednosti u Donjecku, stoji u izvještaju ZIT.

Ukrajinac Leonid Harčenko nije imao prethodnog vojnog iskustva, ali predvodio je jednu borbenu jedinicu u istočnoj Ukrajini, tvrde tužioci.

Šta znamo o letu MH17?

Putnički avion napustio je amsterdamski aerodrom Shiphol u 10.15 po lokalnom vremenu 17. jula 2014. i trebalo je da stigne u malezijsku prijestonicu Kuala Lumpur sljedećeg dana.

Nekoliko sati poslije polijetanja, avion je izgubio kontakt sa kontrolom leta 50 kilometara od granice Rusije i Ukrajine.

Avion se srušio u oblasti Donjecka, na teritoriji pod kontrolom separatista koji imaju rusku podršku. Djelovi olupine aviona pronađeni su na površini koja obuhvata 50 kvadratnih kilometara.

U oktobru 2015, holandski istražitelji su zaključili da je avion pogodio projektil Buk, zbog čega se avion raspao u vazduhu.

Zajednički istražni tim, u kome učestvuju istražitelji iz Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine, objavio je u maju 2018. da je raketni sistem pripadao 53. protiv-avionskoj raketnoj brigadi, koja se nalazi u gradu Kursk na zapadu Rusije.

Ovaj tim je predstavio dokaze da je raketni sistem stigao u istočnu Ukrajinu.

Ruski zvaničnici su negirali da njihov raketni sistem prešao granicu sa Ukrajinom. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je ZIT da je „pristrasan i politički motivisan”.

Zvanični stav Holandije i Australije je da je Rusija odgovorna za napad.

Među žrtvama su 283 putnika, od toga 80 djece i 15 članova posade.

Dug proces nalaženja tijela žrtava poslije pada aviona takođe je bio predmet kritike međunarodne zajednice.

Send this to a friend