Planeta

U Indiji najviše mrtvih od korone u jednom danu

Foto: EPA

Indija je u srijedu potvrdila novih 4.205 smrtnih slučajeva od korona virusa, što je rekordan broj preminulih u jednom danu, a u toj zemlji registrovan je i 348.421 nov slučaj zaraze.

Sa današnjim podacima ministarstva zdravlja ukupan broj slučajeva korona virusa u Indiji premašio je 23 miliona, a ukupan broj preminulih dostigao je 250.000.

Stručnjaci vjeruju da zvanični brojevi ne prikazuju stvarne razmjere epidemije, i da one mogu biti i pet do deset puta veće, navodi Reuters.

Indijska kriva infekcije korone možda pokazuje rane znakove poravnanja, ali pad broja novih infekcija vjerovatno će biti spor i nije moguće potvrditi da je dostignut vrhunac, smatra indijski virolog Shahid Jameel.

Veoma jak drugi talas infekcija korone u Indiji proširio se iz velikih gradova na manja mjesta i na selo, na šta krhki zdravstveni sistem koji je loše opremljen za krizu ovih razmjera ne može da odgovori.

Vakcine takođe nedostaju, posebno u državi Maharashtra oko finansijskog centra Mumbai i glavnom gradu New Delhi, koje su najteže pogođene regije Indije.

U izvještaju objavljenom 12. maja Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je varijanta virusa B.1.617, koja je prvi put identifikovana u Indiji, do sada potvrđena u najmanje još 44 zemlje.

SZO je ovaj soj označio kao mutaciju koja zabrinjava i zahtjeva pojačano praćenje i analizu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
,,,
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
,,,
Gost
,,,

Prevedeno na brojke CG, 2 umrlih i 154 novooboljelih. Čisto da imamo predstavu o nama

Send this to a friend