Planeta

U Japanu je sve digitalizovano, od izjavljivanja saučešća do pogreba

Ožalošćeni ste, a u žurbi? Jedno pogrebno preuzeće u Japanu nudi drajv-in uslugu za ljude koji bi da odaju počast pokojniku ali su u stisci sa vremenom.

Kako javlja Japan Times, Kankon Sosai Aići grupa otvorila je vrata za javnost u Uedi, u provinciji Nagano. Gosti mogu da priđu izlogu u kolima, upišu se u knjigu ožalošćenih preko ekrana osjetljivog na dodir, i kako je običaj, ostave uplatu porodici preminulog u znak saučešća. Takođe postoji elektronska usluga prodaje tamjana, ako užurbani ožalošćeni želi da se u njegovo ime uputi i molitva.

U zemlji starosnog profila kakav ima Japan, industrija pogrebnih preduzeća je u porastu, a sve je veća i potražnja za efikasnijim pogrebnim uslugama.

Masao Ogivara iz ove kompanije kaže za JT da je ova usluga namijenjena licima ograničene pokretljivosti, što zbog invaliditeta što zbog godina.

“Ja se ovim poslom već dugo bavim, i dobro znam koliko je teško starijim osobama u invalidskim kolicima da se pojave na sahrani.“ kaže Ogivara.

On tvrdi da se ovom uslugom smanjuje vrijeme neophodno da bi se prisustvovalo sahrani. Pošto se sahrane u Japanu obično održavaju oko podneva, poslovni čovjek na pauzi za ručak može da samo skokne do kioska umjesto da žuri kući da obuče crninu i posle gubi vrijeme na melanholičnom skupu.

Takođe, i kompanija Amazon nudi sistem za iznajmljivanje budističkih sveštenika, preko kog ožalošćena porodica može da naruči pogrebnu ceremoniju po izboru onlajn . Softbank istovremeno nudi robota sveštenika po imenu “Peper” u iste svrhe, kako bi po što povoljnijoj cijeni obavili isti ritual.

Sahrane je moguće i naručiti: poslije kremacije, pepeo se poštom pošalje na zadatu adresu hrama gdje se obave neophodni rituali i urna odloži na čuvanje. Porodicama preminulih takođe je na raspolaganju telefonska aplikacija preko kojih mogu da virtualno posjete grobove svojih najbližih.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend