Planeta

U posljednje tri godine porast hakovanja u Kini za skoro 30 odsto

Hakeri/ Foto: Shutterstock

Tokom prošle i ove godine kineski istražni organi obavili su istragu nad 2.430 slučajeva kompjuterskog hakovanja i u vezi sa ovim kriminalnim radnjama uhapsili 7.092 osumnjičene osobe, prenosi “Global tajms”.

Time je efektivno prekinut lanac kriminalnog hakovanja, ugrožavanja sigurnosti podataka i kompjuterskih mreža u zemlji, objavilo je danas Ministarstvo javne sigurnosti Kine.

Naglašava se da je u posljednje tri godine zloupotreba kompjutera i krađa ili kompromitovanje podataka u Kini poraslo za čitavih 27,7 odsto, kao i da se starosna granica počinitelja ove vrste kriminala smanjuje iz godine u godinu.

U ministarstvu navode da je čak bilo slučajeva gdje su uhapšeni i osnovci koji su stručno rukovali hakerskim softverima i ozbiljno dovodili u pitanje sigurnost na kompjuterskim mrežama.

Ministarstvo navodi da je čest primjer hakovanja vezan za starije modele telefona i da je prošlog septembra otkrivena grupa kriminalaca koja je kontrolisala 14,4 miliona ovakvih zastarjelih uređaja i onlajn krala novac od vlasnika tih telefona.

 

Send this to a friend