Planeta

UN: Prijeti nam klimatski aparthejd, bogati će kupovati izlaz iz vrućine i gladi

Ilustracija, foto: Pixabay

Svijet je na putu prema “klimatskom aparthejdu” u kojem će bogati kupovati izlaz iz najgorih posljedica klimatskih promjena, dok će siromašni snositi najteži teret, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ujedinjenih nacija.

Izvještaj, koji je UN Savjetu za ljudska prava predao njegov specijalni izvjestilac za siromaštvo Filip Alston, zaključuje da bi poslovni svijet trebalo da igra ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, ali i da se na njega ne može osloniti u brizi za siromašne.

“Preveliko oslanjanje na privatni sektor moglo bi dovesti do scenarija klimatskog aparthejda u kojem bogati plaćaju kako bi izbjegli prevelike vrućine, glad i sukobe, dok je ostatak svijeta prepušten patnji”, napisao je Alston.

Naveo je kao primjer ranjive Njujorčane koji su ostali bez struje ili zdravstvene zaštite kada ih je 2012. pogonio uragan Sendi, dok su “sjedište Goldman Saksa štitile desetine hiljada džakova sa pijeskom i ono je imalo struju iz svojeg generatora”.

Isključivo oslanjanje na privatni sektor za zaštitu od ekstremnih vremenskih prilika i porasta nivoa mora “skoro bi garantovalo velika kršenja ljudskih prava, pri čemu bi bogati bili zbrinuti, a najsiromašniji bi bili zaboravljeni”, napisao je.

Ono što je ranije smatrano katastrofalnim upozorenjem sada izgleda kao najbolji scenario

“Čak i u najboljem scenariju, stotine miliona ljudi suočile bi se s nesigurnošću u distribuciji hranom, prisilnom migracijom, bolestima i smrti.”

U izvještaju se kritikuju vlade zbog toga što ne čine puno više od slanja zvaničnika na konferencije da održe “mračne govore”, iako naučnici i aktivisti za klimu zvone na uzbunu još od 1970-ih.

“Trideset godina konvencija čini se da je postiglo jako malo. Od Toronta do Nordvika, od Rija i Kjota do Pariza, jezik je sličan, a države nastavljaju da odguruju limenku dalje niz ulicu”, napisao je Alston.

“Države su prešle preko svakog naučnog upozorenja i praga, a ono što se nekada smatralo katastrofalnim upozorenjem sada izgleda kao najbolji scenario”.

Do 1980. SAD su, na primjer, doživjele 214 vremenskih i klimatskih katastrofa koje su koštale milijardu dolara ili više, odnosno ukupno 1,6 biliona dolara.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
VukLako je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lako je
Gost
Lako je

Rješenje: obogatimo se.

Vuk
Gost
Vuk

Otmimo od bogatih, prvi Milo na listu.

Send this to a friend