Planeta

Ustavni sud potvrdio opoziv južnokorejske predsjednice

Foto: Tanjug

Ustavni sud Južne Koreje potvrdio je opoziv predsjednice Park Geun-Hje zbog korupcionaškog skandala koji mjesecima potresa zemlju.

Njena djelovanja “nanijela su ogromnu štetu duhu demokratije i pravne države”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Li Džung-Mi, dodajući da je sud ocijenio i da je ona prekršila zakon time što je dozvolila svojoj prijateljici i savjetnici da se miješa u državne poslove.

Njenoj prijateljici i savjetnici iz sjenke Čoi Sun-Sil se sudi zbog optužbi da je trgujući uticajem izvukla milione dolara od velikih industrijskih grupa.

Jednoglasna odluka sudija Ustavnog suda, kojom se potvrđuje odluka Nacionalne skupštine od 9. decembra prošle godine, epilog je velikog političkog skandala koji je zahvatio zemlju.

U protestima pristalica Parkove koji su uslijedili danas poslije odluke Ustavnog suda poginulo je dvoje ljudi. Ova odluka znači da će ona morati na napusti Plavu kuću, južnokorejsko predsjedništvo i da prijevremeni predsjednički izbori treba da budu organizovani za 60 dana.

Park je prvi demokratski izabrani južnokorejski šef države koji je tako sklonjen s vlasti od kada je demokratija zamijenila diktaturu, krajem 1980-ih. Ovom odlukom ona gubi predsjednički imunitet što otvara mogućnost i za njeno sudsko gonjenje.

“Predsjednica treba da koristi svoja ovlašćenja u skladu sa Ustavom i zakonima i detalji njenog rada treba da budu transparentni da bi narod mogao da procijeni njen rad,” navodi se u odluci suda i dodaje da je Park umjesto toga potpuno prikrivala miješanje svoje prijateljice Čoi u državne poslove, negirala to kada su se pojavile sumnje i čak kritikovala one koji su izrazili te sumnje.

Ovom odlukom produbljuje se politička i bezbjednosna kriza u Južnoj Koreji, koja je suočena stalnom prijetnjom svog susjeda Sjeverne Koreje, mogućom ekonomskom odmazdom Kine zbog svoje saradnje sa SAD oko sistema antiraketne odbrane i pitanja koja se postavljaju oko posvećenosti novog američkog predsjednika Donalda Trampa dugogodišnjem bezbjednosnom savezu sa Južnom Korejom.

Send this to a friend