Planeta

UZNEMIRUJUĆE: Policajci u SAD-u ubili repera dok je spavao, istražioci ih pravdaju

Kalifornijska policija ispalila je 55 metaka u Cilija Mekoja, dvadesetogodišnjeg repera koji je spavao u svom automobilu. Istraga je utvrdila da je taj postupak policije bio “razborit”, piše “The Guardian”.

Policijski službenici su 9. februara u samo tri i po sekunde ispalili 55 metaka u Mekoja dok je spavao u svom vozilu pored restorana brze hrane “Taco Bell”. Događaj je izazvao nacionalnu osudu i ogorčenje, a porodica ubijenog repera rekla je da se zapravo radilo o “pogubljenju koje je izveo streljački odred”.

Ali, stručnjak kojeg su angažovale lokalne vlasti, penzionisani policajac Dejvid Blejk, zaključio je u svom izvještaju od 51 stranice da je policija toga dana postupila “u skladu sa savremenom praksom obuke policije u pogledu upotrebe smrtonosne sile”.

Smatra da je “šest policajaca koji su ispalili 55 metaka u tri i po sekunde postupilo razborito”.

Naime, Blejk je broj ispaljenih metaka opravdao mentalnim stanjem policajaca. Rekao je da su trenirani da pucaju “sve dok se ne neutrališe prijetnja”, te da su vjerovatno nastavili s pucnjavom zbog “akutnog stresa” i “haosa koji su uzrokovali buka metaka i odraz oružja u razbijenom vjetrobranu”, piše Index.hr.

Porodica Mekoja izjavila je da je o broju ispaljenih metaka saznala na vijestima.

“To govori da nije bilo ozbiljne namjere da se na adekvatniji način riješi cijela situacija, odnosno da se dođe do rješenja pri kojem bi moj brat ostao živ”, rekao je Mark Mekoj, stariji brat Vilija Mekoja, za Guardian.

“Naša zajednica je već zapravo navikla na ovu vrstu nasilja”, dodao je on.

Zaposleni “Taco Bella” pozvao je 9. februara policiju jer je primijetio muškarca u vozilu koji ne reaguje na pozive. Na mjesto događaja pristiglo je šest policajaca i ubrzo zapucalo na Mekoja.

Policija tvrdi da su službenici reagovali u samoodbrani i da je Mekoj posegnuo za pištoljem koji se nalazio u njegovom krilu.

Ali videosnimak događaja, koji je policija objavila pod pritiskom javnosti, prikazuje malo drugačiju priču, odnosno baca sumnju na izjavu policije. Na snimku se vidi da je Mekouj pomjerio svoju ruku kako bi počešao svoje rame, a da su policajci ubrzo nakon toga otvorili vatru.

Takođe, prikazano je da ga nisu ni pokušali probuditi te da se nisu predstavili kao predstavnici zakona.

Porodica ubijenog repera tvrdi da je očigledno da Mekoj nije bio budan kada je na njega policija počela da puca, prenosi Index.hr.

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
BaćuškafreemanlogikaVidakCocorayco
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baćuška
Gost
Baćuška

Ovo je ta americka demokratija?

freeman
Gost
freeman

Kao prvo, nesposobnost, neobucenost I nevisdjena glupost policajaca, o kukavicluku da ne pricam. Postojalo je najmanje 1000 opcija da uspostave kontakt I razoruzaju ga. Mogli su se zastiti policijskim kolima I sl. Ovo je najbolji primjer koliko cijene zivot I o kakvim se moralnim nacelima radi, a nama drze predavanja… Nema opravdanja

Vidak
Gost
Vidak

Ovakvog kretenizma nema baš nigdje drugo. Ni u Iranu, ni u Sj. Koreji, čak ni u Saudijskoj Arabiji koja je najzatucanija zemlja na svijetu.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Veci dio ovih policajaca ne bi smio da nosi vatreno oruzje. Mogu da opale koji metak upozorenja a ne odmah 55 u njega. Kakva je ovo nervoza i kukavicki strah.

logika
Gost
logika

pa da znas koliko policajaca na duznosti biva ubijeno u SAD, ne bi se cudio “Kakva je ovo nervoza”… sto se 55 metaka tice, mnogo je…

Flojd
Gost
Flojd

Ovo je klasična demonstracija sile..

Cnt
Gost
Cnt

Prospu ga sa 55 metaka i onda mu govore podigni ruke…sto reci, tuga ko sve zivi na ovu planetu

wtf
Gost
wtf

to je standardna procedura, ako se pomjera znaci da je ziv (mada je ovo refleks koliko vidim), zato govore da digne ruke… imao je pistolj, postojala je prijetnja, ali je malo reci da je ovo previse…

Send this to a friend