Planeta

Varnice na trećoj predsjedničkoj debati Demokrata

Deset vodećih demokratskih kandidata suočilo se u žustroj debati u četvrtak uveče, razmjenjujući političke udarce oko nekoliko pitanja, ali takođe napadajući čovjeka kojeg žele da izbace iz Bijele kuće na izborima 2020 – republikanskog predsjednika Donalda Trampa, prenosi Glas Amerike.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris optužila je Trampa da pribjegava „mržnji, zastrašivanju i strahu“ i da je izrekao 12.000 laži tokom dvije i po godine na predsjedničkom položaju.

Dodala je da jedini razlog što protiv Trampa nije podignuta optužnica za ometanje istrage o vezama njegovog izbornog štaba sa Rusijom 2016. jeste što, prema politici Sekretarijata za pravosuđe, „protiv predsjednika koji je na položaju ne može da se podigne optužnica za krivično djelo“.

Bivši kongresmen iz Teksasa Beto O’Rurk izjavio je da je napadača koji je ubio 22 ljudi početkom avgusta u njegovom rodnom gradu El Pasu u Teksasu, a meta su mu bili Meksikanci, „inspirisao na ubistvo naš predsjednik“, zbog svoje kampanje protiv migranata koji pokušavaju da uđu u Ameriku preko južne granice sa Meksikom.

Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar izjavila je da bi predsjednik Tramp „radije lagao nego vodio zemlju“.

Troje kandidata koji se najbolje kotiraju u anketama – bivši potpredsjednik Džo Bajden i senatori Elizabet Voren i Berni Sanders – takođe su kritikovali Trampa.

Bajden, bivši potpredsjednik koji je služio dva mandata u administraciji predsjednika Baraka Obame, izjavio je da odbija da odlaže napore da se izliječe rak i Alchajmerova bolest i poboljša obrazovanje u Americi. „Postoji ogromna prilika za to kada se riješimo Donalda Trampa“, rekao je.

Sanders je Trampa nazvao „najopasnijim predsjednikom u istoriji zemlje“.

Bajden, Voren i Sanders su žustro raspravljali o tome kako promijeniti američki sistem zdravstvene zaštite. I Bajden i Voren podržavaju program zdravstvenog osiguranja kojim rukovodi vlada, što je često sistem u nekim drugim zapadnim demokratijama.

Taj program Sanders i Voren nazivaju „Mediker za sve“, što znači proširenje Medikera – postojećeg vladinog programa zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance.

Bajden podržava postepenije promjene da bi se unaprijedile političke mjere u zdravstvu usvojene za vrijeme predsjednika Obame. Plan zdravstvene zaštite, popularno nazvan Obamaker, obezbijedio je osiguranje desetinama miliona ljudi, kako bi im se pomoglo da plaćanju troškova liječenja, ali njime nisu bili obuhvaćeni svi građani.

Bajden je tvrdio da ni Sanders ni Voren ne bi mogli da finansiraju svoje predloge promjena sistema zdravstvene zaštite.

Nekoliko kandidata je napalo Bajdena zbog načina na koji je u prošlosti pristupao pitanjima rase i reforme krivičnog pravosuđa kao i zdravstvene zaštite. Međutim, kandidati su pokušali da naglase i oblasti u kojima se slažu. Bajden je hvalio bivšeg kongresmena Beta O’Rurka zbog rada poslije masovne pucnjave u njegovom rodnom gradu El Pasu, što je izazvalo duge ovacije publike.

Tročasovna debata u Hjustonu u Teksasu bila je treća u planiranoj seriji debata koje će trajati i tokom 2020, a prva je održana krajem jula.

Takmičenje za predsjedničku nominaciju Demokratske partije počeće u februaru, a skoro svake nedjelje održavaće se stranački izbori i kokusi da bi se smanjio broj kandidata i na ljeto izabrao kandidat koji će se suočiti sa Trampom na predsjedničkim izborima 3. novembra 2020.

Kako navodi Glas Amerike, Republikanci su bili prisutni van fakulteta gdje je održana debata, a Hjuston je nadlijetao avion sa velikim transparentom na kojem je ponovljena republikanska tvrdnja da su demokratski kandidati – socijalisti.

„Socijalizam će ubiti ekonomiju Hjustona. Glasajte za Trampa 2020“, pisalo je na transparentu.

Send this to a friend