Planeta

Vašington: Ambasadori Izraela i UAE večerali zajedno

Izraelski ambasador, Ron Dermer

Ambasadori Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastali su se na svečanoj večeri koju je u srijedu u Vašingtonu organizovao Jevrejski institut za nacionalnu sigurnost Amerike-JINSA, prenosi Anadolija.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Ron Dermer večerao je za istim stolom i razgovarao s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Yousefom Al Otaibijem.

Izraelski list Haaretz javlja kako je rijetko viđen prizor da se ambasadori Izraela druže s kolegama iz arapskih zemalja, s kojima ta zemlja nema uspostavljene diplomatske odnose.

Isti izvor javlja kako su Dermer i Al Otaibi tokom večere vodili opuštene i iskrene razgovore, a da je za istim stolom s njima večerao i razgovarao i ambasador Egipta u Vašingtonu Yasser Reda.

Dermer i Al Otaibi važe za dvojicu najuticajnijih diplomata u Vašingtonu i imaju bliske odnose i saradnju s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, posebno s njegovim zetom Jaredom Kushnerom i šefom američke diplomatije Mikeom Pompeom.

Izraelski list dalje navodi kako Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati istovremeno imaju odlične odnose sa SAD-om, ali da neprijateljima smatraju Iran i njegove saveznike na Bliskom istoku.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend