Planeta

Za novu ogradu koja će sakriti Bijelu kuću od pogleda čak 64 miliona dolara

Bijela kuća

Viša ograda oko Bijele kuće koja se postavlja za 64 miliona dolara, sakriće je od pogleda s ulice.

Turisti koji žele da prave savršene fotografije Bijele kuće, nisu do sada mogli da izbjegnu crne metalne oslonce za parkiranje bicikala, postavljene da budu dodatna zaštitna odbrana od mogućeg preskakanja ograda.

Ali, pred posjetiocima je sada visoka bijela privremena drvena ograda koja ometa pogled na palatu.

I to još nije sve: Nacionalna služba za parkove i Tajna služba sprovode projekat od 64 miliona dolara za postavljanje oko Bijele kuće trajne, čelične ograde visoke čak 3,96 metara dvostruko više od ograde koja se zamjenjuje.

Očekuje se da će izgradnja potrajati do 2021. godine.

Turisti koji i iz svijeta dolaze u Vašington da bi, prije svega, vidjeli Bijelu kuću, žale se zbog ograde, kao i jer je okolina Bijela kuće sada “građevinska zona”.

Niz slučajeva ugrožavanja bezbjednosti Bijele kuće, uključujući naoružanog čovjeka koji je ušao u zgradu 2014. godine, natjerali su zvaničnike da zaključe da je vrijeme za višu i veću ogradu, za šta je odgovorna Tajna služba koja čuva Bijelu kuću i štiti predsjednika i članove njegove uže porodice.

Projekat je prethodio predsjedniku Donaldu Trampu.

Prva faza izgradnje započela je julu ove godine na ogradi oko Bijele kuće i njene neposredne okoline. Kasnija gradnja donijeće poboljšanja ograde oko Odjeljenja za trezor i Zgrade izvršne kancelarije Ajzenhauer, koje su s obje strane Bijele kuće.

Planirano je osam faza izgradnje čelične ograde dugačke ukupno 1.067 metara.

Tajna služba je odbila da razgovara o najsavremenijim karakteristikama same buduće ograde i opreme koja treba da bude ugrađena uz nju.

Bijela kuća će tokom radova ipak ostati donekle vidljiva iz svih pravaca, a nastaviće se i turistički obilazak njenih svečanih prostorija, kao i obično.

Ono što će u doglednoj budućnosti nestati biće glavni pogled na predsjednikov dom i kancelariju, poznat s bezbroj turističkih fotografija.

Projekat nove ograde odobrile su 2017. Komisija likovnih umjetnosti i Nacionalna komisija za planiranje kapitala.

Ugovor od 64 miliona dolara dodijeljen je u junu 2018. godine.

U septembru 2014. godine jedan Teksašanim s nožem popeo se preko stare, niže ograde, pretrčao travnjak i ušao u Bijelu kuću, gdje su ga službenici Tajne službe uhvatili tek na prvom spratu.

Zastarjelost ograde je natjerala bezbjednosne službe da postave metalne oslonce za bicikle da bi formirali drugu, privremenu barijeru nešto više od metra ispred postojeće ograde dok ne bude nove, više ograde koja se sada postavlja.

U julu 2015. godine, postojećoj ogradi su dodati oštri metalni šiljci da bi se otežalo penjanje preko nje.

Nekoliko mjeseci pošto je Tramp preuzeo vlast 2017. godine, javni pristup trotoarima i područjima u južnom susjedstvu Bijele kuće su ograničeni pošto se jedan žitelj Kalifornije, noseći gvozednu štanglu, popeo na ogradu i lutao travnjakom 17 minuta prije nego što su ga otkrili službenici Tajne službe.

Tramp i njegova porodica bili su u to vrijeme u Bijeloj kući.

Send this to a friend