Planeta

Zakerbergu prijeti tri godine zatvora zbog napada na Novom Zelandu

Australija će kazniti društvene mreže sa do deset odsto njihovih godišnjih prihoda, a direktore tih kompanija, između ostaliih i Marka Zakerberga zatvorom do tri godine ukoliko nasilni sadržaj ne bude “ekspresno” uklonjen sa njih, navodi se u novom zakonu koji je parlament te zemlje izglasao juče.

Novi zakon predstavlja odgovor na ubistva koja su se nedavno dogodila na Novom Zelandu, kada je ubica upao u dvije džamije i usmrtio 50 ljudi.

Napadač je svoj napad uživo prenosio na Facebooku, a korisnici te društvene mreže su ga delili više od sat vremena prije nego što je uklonjen, što je australijski premijer Skot Morison nazvao neprihvatljivim.

“Važno je da pošaljemo vrlo jasnu poruku kompanijama koje drže društvene mreže da očekujemo da će se njihovo ponašanje promijeniti”, izjavio je australijski ministar za komunikacije Mič Fifild novinarima u Kanberi.

Google je odmah odgovorio na novi zakon, saopštivši da “neće tolerisati teroristički sadržaj” na svojim platformama.

“Posvećeni smo tome da budemo predvodnici razvoja novih tehnologija i standarda za identifikovanje i uklanjanje terorističkog sadržaja”, dodali su iz Google-a.

Facebook zasada nije komentarisao novi zakon, ali su iz te kompanije prošle nedjelje poručili da razmatraju ograničenja pristupa sadržajima koji se uživo prenose.

Ta ograničenja bi, između ostalog, zavisila i od ranijih kršenja njihovih pravila i standarda.

Send this to a friend