Planeta

Zbog korone: Talibani spremni da proglase prekid vatre

Foto: Tanjug/AP

Talibani su danas saopštili da su spremni da proglase prekid vatre u svim dijelovima Avganistana koje kontrolišu ukoliko dođe do širenja virusa korona, prenosi AP.

Talibani su saopštili svoju odluku nakon jučerašnjeg apela Savjeta bezbjednosti UN kojim se pozivaju sve sukobljene avganistanske frakcije da odmah poslušaju zahtjev generalnog sekretara svjetske organizacije i prekidom vatre odgovore na pandemiju virusa korona i omoguće isporuke humanitarne pomoći u ugrožena područja.

Talibani su se obavezali da će garantovati bezbjednost zdravstvenim i humanitarnim radnicima koji budu išli da pomognu u područja pod talibanskom kontrolom.

U Avganistanu ima 196 potvrđenih slučajeva COVID-19, od čega 24 sa smrtnim ishodom.

U strahu od širenja zaraze Vlada je početkom nedjelje zatvorila nekoliko gradova.

Posebno se strahuje za oko 200.000 Avganistanaca koji su se nedavno vratili iz Irana gdje bjesni epidemija virusa korona.

U međuvremenu, očekuje se da delegacija talibana u Kabulu ustanovi mehanizam razmjene zatvorenika sa avganistanskom vladom, što bi bio prvi korak ka pregovorima suprotstavljenih avganistanskih frakcija predviđen sporazumom koji je potpisan između SAD i talibana.

Prema tom sporazumu predviđeno je oslobađanje oko pet hiljada talibanskih boraca i oko hiljadu službenika Vlade u Kabulu.

Send this to a friend