Region

Ambasada SAD u BiH: Entiteti nemaju pravo na samootcjepljenje

Foto: AFP

Nakon što je Stranka demokratske akcije usvojila Deklaraciju, u kojoj se navodi kako su njihovi ciljevi Republika Bosna i Hercegovina sa jednim predsjednikom, iz Republike Srpske, tačnije Saveza nezavisnih socijaldemokrata stigao je odgovor. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ponovo afirmisati pravo na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Nakon povišenih tenzija na relaciji ove dvije stranke oglasila se i Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini.

“Zabrinuti smo zbog nekih političkih pozicija koje potiču na podjele u nedavnoj Deklaraciji SDA. Ovaj vid retorike nije pokušaj da se riješe svakodnevni problemi građana, nego dalje podgrijavaju političke tenzije”, navodi Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini na Twitteru.

“Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana”, navode iz ambasade. Dodaju i da je pozicija Sjedinjenih Država poznata i da ostaje nepromijenjena – “u potpunosti podržavamo Bosnu i Hercegovinu, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.“

8

avatar
1000
6
2
0
 
7
LJUTABaraninBokicaGruna StramenLSCG CPC
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Inace ce te nas opet bombadovati 🌈

Baranin
Gost
Baranin

Nevjerovatno je kako se ljudima interpretira stanje u toj nesrecnoj BiH. Prvo Rep. Srpska je nezavisna drzava unutar te BiH drzave, znaci BiH nema NIKAKVU moc u Rep. Srpskoj. Drugo, Srbija ne podrzava (i ne koristi joj) da Rep. Srp. izglasa nezavisnost od BiH, zasto bi, kad ovako “kontrolisu” kompletnu BiH, ne moze u NATO ne moze u EU, u… Više »

Bokica
Gost
Bokica

Sto niste tako Jugu i Srbiju podrzavali,americki pazofi?

Gruna Stramen
Gost
Gruna Stramen

ma samo da se investitori na plaše, bolan, lako ćemo za narod… ameri zlo svijeta

LSCG CPC
Gost
LSCG CPC

Entitet je federacija BiH REPUBLIKA SRBSKA nemoze bit entitet

Garmin
Gost
Garmin

Rekli su im i jednim i drugim. BiH mora ostati cjelovita i ljudi u njoj moraju naci zajednicki jezik. Ako se BiH raspadne, svaka nada za neko vece zajednistvo i bratskije odnose bivsih jugoslovenskih naroda u buducnosti bice mrtva.

Joo
Gost
Joo

Zajednistvo je bilo na silu…..bratski odnosi fejk…..znaci to cega nije bilo nemoj mu se nadat……

LJUTA
Gost
LJUTA

Nema vise bratstva po sili…dosta nam je titoizma i fašizma

Send this to a friend