Region

Ambasade SAD, UK i Švedske osuđuju napad Dodika na članicu CIK-a

Dodik

Misija OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika i ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om, pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije CIK BiH da poništi izbore na nekoliko biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, nakon što je otkrila ozbiljne nepravilnosti u izbornim procesima.

U saopštenju za medije navode da će odluka CIK-a pomoći da se osigura integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju. CIK je poništio izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Najoštrije osuđuju i napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelica-Prutina.

“Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da budu dalje ispitani od strane nadležnih institucija u BiH što je prije moguće”, navodi se u saopštenju.

Naime, Dodik je izjavio da posljednja odluka CIK-a BIH, da poništi izbore u Srebrenici i Doboju, predstavlja etnički inženjering. On je vrijeđao članove CIK-a BiH iz reda srpskog naroda, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Visoki zvaničnici, kako piše u zajedničkom saopštenju međunarodnih organizacija i ambasada, imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti uzrokovane takvom retorikom.

“Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih ljekova umjesto putem prijetećih izjava i ličnih napada. Pozivamo sve izabrane lidere da preuzmu odgovornost za zadatak koji im predstoji, a to je angažovanje u odgovornom dijalogu i provedbi reformi izbornog integriteta u toku 2021. godine”, ističe se u saopštenju.

Send this to a friend