Region

Apelacioni sud pustio Katicu Janevu u kućni pritvor

Apelacioni sud u Skoplju odlučio je u utorak da optužena u slučaju “Reket” Katica Janeva bude prebačena u kućni pritvor iz istražnog zatvora.

Ona se nalazi u istražnom zatvoru od 21. avgusta.

Prema makedonskoj televiziji Telma, razriješena specijalna tužiteljka Janeva će u kućnom pritvoru biti u stanu svog sina u Skoplju.

Janeva je puštena u kućni pritvor bez davanja garancija u novcu ili imovini. Prethodno krivični sud u Skoplju nije prihvatio garaciju od tri stana koju je nudila da bude puštena da se brani sa slobode.

Iz Apelacionog suda su objasnili da je odlučeno da se prihvati zahtjev Janeve za puštanje iz pritvora u istražnom zatvoru “Skoplje” zbog toga što je istraga u slučaju “Reket” završena i podignuta je optužnica, kao i zbog njenog narušenog zdravlja.

Janevoj je, prema odluci suda o puštanju u kućni pritvor, zabranjeno da komunicira sa osobama obuhvaćenim istragom o slučaju “Reket”, oduzet joj je pasoš i zabranjeno da napusti Sjevernu Makedoniju i s ličnom kartom.

Početak suđenja za aferu “Reket” zakazan je za 3. decembar, a na optuženičkoj klupi s drugoptuženom Janeavom će se naći prvooptuženi u tom slučaju, šou-men Bojan Jovanovski zvani Boki 13 i trećeoptuženi Zoran Milevski.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije je optužnicu protiv Bokija 13, Janeve i Milevskog u slučaju “Reket” podiglo 10. oktobra, a sud potvrdio 8. novembra.

Optužnica ih tereti da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva, u zamjenu da mu se “olakša pozicija” u predmetu Specijalnog tužilaštva “Imperija”.

Istraga slučaja “Reket” je počela 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski. U istražnom zatvoru “Skoplje” sada je ostao samo Jovanovski, dok je prije Janeve, u kućni pritivor u septembu pušten Milevski.

Send this to a friend