Region

Balkanski kartel angažovao državljane Hrvatske za šverc kokaina

Foto: tportal.hr

Balkanski kartel angažovao je tri hrvatska državljanina, koji su danas uhapšeni kod Kanarskih ostrva u Španiji, da iz međunarodnih voda pri Zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina – saopštio je šef Službe kriminaliteta droga Hrvatske Dražen Rastović, prenosi Index.hr.

<<<Razbijen Balkanski kartel: Hrvati uhapšeni s tonom kokaina na Kanarima<<<

Trojica Hrvata su uhapšeni danas u okviru akcije “Falkuša” koju je inicirala hrvatska policija. Na Kanarskim ostrvima zaplijenjena je gotovo tona kokaina, koja u uličnoj prodaji vrijedi više od 40 miliona eura, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

“Balkanski kartel je dinamična zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežno se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a i još nekih država jugoistočne Evrope. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za evropsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca”, rekao je Rastović za RTL Danas.

U zavisnosti od količine posla, novca, tržišta, izvora angažuju se, kako je naveo, različiti oblici transporta.

“Trebalo je angažovati skipere koji su trebalo da imaju određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog okeana, koji nije malo more, preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju”, objasnio je Rastović.

Kriminalističko istraživanje je, prema njegovim riječima, trajalo otprilike osam mjeseci u saradnji s više država u Evropi i svijetu.

“Tri hrvatska državljanina su u blizini Zapadne Afrike uzeli od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španije, naše kolege i prijatelji koji su učestvovali u toj međunarodnoj operaciji”, rekao je Rastović.

Radi se, kako je dodao, o intenzivnoj, svakodnevnoj komunikaciji međunarodnih policijskih snaga velikog broja država koje se zasniva na povjerenju.

“Morate imati svoje prijatelje i kolege iz mnogih svjetskih policija. Kad govorim iz perspektive Hrvatske i hrvatskih državljana koji su učestvovali u kriminalnim aktivnostima, i to je rezultat svakodnevne komunikacije, pored sreće, da smo uspjeli u ovakvom jednom hapšenju i zaplijeni”, dodao je Rastović.

Na globalnom nivou se, prema njegovim riječima, širi potražnja za drogama.

“Radi se o globalnom trendu. Pored velike potražnje uzrokovane promocijom trošenja svih vrsta droga, pa i kokaina kao stila života možemo primijetiti da respektabilna svjetska tijela koja se bave tom problematikom bilježe veliki porast proizvodnje kokaina u tri južnoameričke države – Peru, Bolivija, pogotovo Kolumbija, gdje je proizvodnja u zadnjih nekoliko godina skočila 140 odsto. Po posljednjim podacima tijela za borbu protiv droga sa sjedištem u Beču južnoameričke države proizvode više od 2.000 tona kokaina i velika količina završi na evropskom tržištu. Putevi su direktno iz Južne Amerike na ulazne luke u Evropi, koje se nalaze u Španiji, Belgiji ili Holandiji. Krijumčari se i na drugi način, poštom, vazdušnim putem”, naveo je Rastović.

Krucijalna stvar, kako je ocijenio, nije toliko u količini zaplijenjene droge, već u skupljanju dokaza u takvoj međunarodnoj akciji i državno – pravnoj saradnji jer bez toga nema ni zaplijena ni respektabilnih dokaza.

“Zatvaranje tih nosilaca organizovanog kriminala i oduzimanje protivpravne imovinske koristi od njih jer na takav način neće biti daljnje ilegalne dostave na tržište od istog kriminalnog udruženja, a mislim da hrvatska policija u saradnji s međunarodnom radi dobra kriminalistička istraživanja”, zaključio je Rastović.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
HarisBljuckosvjecna da je
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bljuc
Gost
Bljuc

Kako niko ne pita ove sto ih zovu Crnogorcima jesu li Srbi? Nemojte da im bude uskraceno to pravo…

kos
Gost
kos

ceo svet zivi od toga

vjecna da je
Gost
vjecna da je

bivsa jugoslavija je kolumbija u evropi ….predugo traje sverc svega i svacega zaglibili smo do grla

Haris
Gost
Haris

Albanci su jaci od nasih 50x…samo sto ne ratuju nego prave pare..

Send this to a friend