Region

Beba iz vatre kosovskog rata

Foto: RSE

Kada se Kosovo početkom 1999. godine našlo u ratu, jedna beba iz Peći ostala je u prištinskoj bolnici bez roditelja i oni su je pronašli tek nakon tri mjeseca.

Žena koja se o njoj starala u međuvremenu dala joj je ime Fljaka, što u prevodu sa albanskog znači plamen ili vatra.

Sedam dana prije početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije porodica Murići dobila je ćerku. Zbog zdravstvenih komplikacija dijete je moralo biti prebačeno u bolnicu u Prištinu.

Pod nadzorom ljekara i medicinskog osoblja iz srpske i albanske zajednice, Fljaka je boravila u prištinskoj bolnici bez majke, oca i šire rodbine tri mjeseca. Roditelji su bili protjerani i nisu imali informacije o novorođenčetu.

U jednom periodu o djetetu se brinula Ajša Ređbogaj, koja je bila iz istog kraja kao i porodica Murići i ona je djevojčici dala ime.

“Ona je preuzela inicijativu da me uzme iz bolnice nakon bombardovanja. Uzela me je iz bolnice i držala me kod sebe oko tri nedelje, ili možda čak četiri. Brinula se o meni. Iako je Kosovo bilo oslobođeno od srpskih snaga, porodica koja je boravila u Sarajevu nije mogla da se vrati na Kosovo. Od 24. marta do 5. juna nisu mogli da dođu na Kosovo, zbog problema na granici”, kaže Fljaka.

Porodica Murići imala je sreću te je u prištinskoj bolnici, za koju su prethodno čuli da je usljed vojnih dejstava uništena, pronašli svoje “nestalo” dijete.

Za razliku od njih, mnogi Kosovari ni 20 godina od okončanja rata nemaju nikakve informacije o svojim nestalim. Oko 1.600 osoba i dalje se vode kao nestali, od kojih su većina Albanci.

Video intervju sa Fljakom Murići možete pogledati na https://www.slobodnaevropa.org/a/29955221.html

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ni po babu...
Gost
Ni po babu...

Dok ne počnemo pričati o tuđim žrtvama i žaliti zbog njih, nema sreće na Balkanu. Ovako, svako gleda sebe i čeka trenutak da krene u osvetu. Neće nam ovaj mir biti duga vijeka, ako svako ne prizna i ne osudi svoje koljače, kao što je uradila Njemačka.

Катуњанин
Gost
Катуњанин

Свака је жртва трагедија,али како вас није срамота да лажете о “већини” несталих и убијених,они су у ВЕЛИКОЈ ВЕЋИНИ били нажалост Срби,па Роми,Горанци и Албанци које су убијали и отимали ови које ви данас рекламирате као наводне жртве,ОВК су терористи и њихова лажна творевина на југу Србије је терористичка!!!

Ima još
Gost
Ima još

Katun: U novinama koje ti čitaš, tačno je tako. Ali, do pune istine ima još novina koje treba pročitati.

Krompirko 0:6
Gost
Krompirko 0:6

Velika su zvjerstva učinili četnici

Send this to a friend