Region

BiH kupuje remdesivir za liječenje koronavirusa, doza košta 354 eura

Remdesivir

Pomoćnik Ministarstva zdravstva FBiH Goran Čerkez potvrdio je za Klix.ba da je BiH iskazala potrebu za lijekom remdesivir koji se koristi kao terapija za liječenje oboljelih koronavirusom.

Federacija BiH je putem evropskih zajedničkih nabavki tražila 1.100 doza, što bi prema projekcijama trebalo predstavljati mjesečnu potrošnju. Jedna doza košta 354 eura.

“Očekujemo tu količinu za oktobar. Toliko je tražila i Republika Srpska. Koliko ćemo dobiti na kraju zavisi od dobavljača. Na dan dolaska gledaćemo stopu hospitalizacije u posljednjih sedam dana u oba entiteta i na osnovu toga dogovoriti podjelu”, kazao je Čerkez.

Ministarstvo zdravstva FBiH zatražilo i dodatna sredstva za nabavku ovog lijeka u vrijednosti preko 18 miliona maraka.

“Tražili smo dodatna sredstva za nabavku remdesivira u vrijednosti preko 18 miliona maraka”, dodao je.

Iako i dalje nijedan lijek nije proglašen kao zvaničan za liječenje koronavirusa, prema mišljenjima zdravstvenih radnika Remdesivir je pomogao u terapijama za brži oporavak.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Support
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Support
Gost
Support

Tramp je sam tražio da mu daju ovaj experimentalni lijek, što će reći da je sigurno u dilu sa proizvođačem i da je očekivao da će svijet pohrliti za njim. Sad sam sigurna da uopste nije imao koronu, nego je promovisao domaći lijek, napravio prolaz i nabacio zasluge svojim medicinarima.

Send this to a friend