Region

BiH se obavezala da neće okupirati Mjesec i u svemiru koristiti nuklearno oružje

Foto: N1 BIH

Bosna i Hercegovina se obavezuje da neće okupirati Mjesec niti druga nebeska tijela. To stoji u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak, 16. januara, na sjednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Riječ je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

“Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa(RSE) Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

“Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vrijeme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih”, naveo je Šarović.

Sve po međunarodnim sporazumima

Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mjesec i druga nebeska tijela.

“To ću pročitati poslije sjednice, jel’ može?”, rekao je zastupnik Nenad Nešić, zastupnik Demokratskog narednog saveza (DNS).

I zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović bi radije da preskoči ovu oblast.

“Nemojte mene, ja nisam, imamo neke dolje u Klubu (Stranke demokratske akcije op.aut) koji su zaduženi”, dodao je Osmanović.

“Što se mora – mora”, kazao je za RSE zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez i dodaje:

“Vjerovatno mi to doživjeti nećemo, ali mnoge stvari Bosna i Hercegovina neće dugo moći, ali mora potpisati kao dio međunarodnih sporazuma”, objasnio je Helez.

Na šta se obavezuje BiH?

Bosna i Hercegovina se ugovorom obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

Radi se o međunarodnom Ugovoru, a neki parlamentarci kažu kako on baš nije tako prioritetan za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od njih je i zastupnik Šemsudin Mehmedović, iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“Dok država gubi ogroman broj stanovnika, šaljemo najsvježiju radnu snagu u Evropu, mi se bavimo svemirskim problemima koji se nas apsolutno ne tiču, ali, eto, mora se uskladiti s nekim evropskim principima”, naglašava Mehmedović.

Mogu li se iskoristiti svemirski benefiti?

Blagodeti nakon ratifikacije Ugovora po Bosnu i Hercegovinu biće, između ostalog, da će njeni astronauti moći koristiti opremu i svemirska vozila kada odluče poslati izaslanike u svemir.

Mada će Bosna i Hercegovina, kako smatra zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Edita Đapo, ove benefite teško iskoristiti.

“Procenat koji mi izdvajamo za nauku je 0,1 posto tako da je ohrabrujem naučnike da se bave istraživanjem svemira, međutim, mislim da je ovaj ugovor izuzetno značajan za Ameriku i Rusiju i mnogo razvijenije zemlje od nas”, smatra Đapo.

Šta sve čeka na red?

Parlament Bosne i Hercegovine još nije usvojio budžet za ovu godinu i država se nalazi na privremenom finansiranju, jer je Vijeće ministara BIH formirano u decembru 2020. godine, 14 mjeseci od održanih izbora u ovoj zemlji.

17

avatar
1000
16
1
0
 
16
ColaSupportKomunistaDraganOlakšanje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cola
Gost
Cola

vic dana

Komunista
Gost
Komunista

Već su oni gore išli, davno je bilo Mujo kuje konja po Mjesecu.

Support
Gost
Support

Hahahahaaa👍

Dragan
Gost
Dragan

Mujo kuje konja po Mjesecu…to je uplasilo svojet da BiH moze okupirati Mjesec pa su trazili hitno usvajanje ovog zakona….to je vrlo bitan zakon za stanovnike BiH, koji su zamalo naselili na Mjesec…

Olakšanje
Gost
Olakšanje

Uh, dobro je…

Mitar
Gost
Mitar

Posteno.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

I ja sam se obavezao da neću izaći na večeru sa Monikom Belući.Čvrsto sam obečao.🤣🤣🤣

Mujo
Gost
Mujo

Nema povratnog dejstva pravnih akata. Znate li vi od kada “Mujo kuje konja po mjesecu”?

Putnik
Gost
Putnik

A za Mars???Svijet jos nije spokojan dok i za Mars ne potpisete 😂😂😂

Pik
Gost
Pik

Uh, dobro je!

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Na ovo Srbi nikad ne bi pristali.Poznato je da su im korijeni u dubinama svemira.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Pa i CG ce morati potpisati ovaj sporazum jer tako trazi medjunarodna zajednica..

Ozezi
Gost
Ozezi

Uhh, dobro je! Sad moze cijeli svijet da odahne!

Aha
Gost
Aha

Jedino po ovim pitanjima mogu doci do dogovora …

Support
Gost
Support

Hahahahaaa ne mogu da pročitam tekst od smijeha. Hahaha da li se oni sprdaju?

Krle
Gost
Krle

A kakvi mjesec, oni ne znaju ni na zemlju istrazit a komoli tamo…

Banana
Gost
Banana

Hahahahahahaha

Send this to a friend