Region

Bramerc: Negiranje zločina je dominantno na Zapadnom Balkanu

Bramerc

Veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina sada su dominantni u javnoj sferi u zemljama zapadnog Balkana, izjavio je u Zagrebu glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove MMKS Serž Bramerc.

On je tokom dvodnevne posjete Hrvatskoj, u okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, rekao da u svakoj državi u regionu postoji veliki zaostatak u slučajevima ratnih zločina i da je i dalje potrebno “više pravde”.

Bramerc je istakao da bi čak i prije nekoliko godina bilo nezamislivo da ministri vlada o ratnim zločincima govore kao o herojima, ali da je to u današnje vrijeme, nažalost, redovna pojava. Tužilac podsjeća da je broj sudskih postupaka zbog ratnih zločina svake godine sve manji, sa izuzetkom situacije u BiH.

“Žrtve su predmet uvreda i ignorisanja širom regiona, a neosporivi zločini izbacuju se iz udžbenika istorije. Čini se da se svakog dana pojavi nova provokacija na račun žrtava”, napomenuo je Bramerc.

Ističe da se, uprkos činjenici da je Hrvatska član EU, Srbija i Crna Gora otvorile poglavlja u pregovorima o pristupanju Uniji, a BiH ispunila upitnik, ne može reći da su pravosuđa u regionu u vezi sa ratnim zločinima i vladavina zakona jači nego prije dvije, tri ili pet godina.

“Čini se da je pomirenje još dalje”, upozorio je on.

Bramerc je pozvao na saradnju i podršku u regionu u rješavanju zločina u okviru međunarodnog zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bodulski borej
Gost
bodulski borej

mnijem kako je konacno vrijeme da se netko pozabavi i otvoreno cionistickim izraelom, a ne samo balkanom, akoprem ni balkan ne smije ostati zanemaren, i joste manje zaboravljen.

Send this to a friend