Region

Oglasili se Šarčević i Brnabić: U Srbiji ipak pomilovanje za Desanku Maksimović

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je da niko nikada neće izbaciti Desanku Maksimović iz prosvjete u Srbiji, a oglasio se i ministar prosvjete te države Mladen Šarčević, koji je istakao da odluka nije konačna.

Brnabićeva se oglasila danas na svom Twiteru nalogu, prvi put poslije odluke komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda gimnazija isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog zbirku “Tražim pomilovanje”.

<<<Desanka Maksimović izbačena iz školskog programa gimnazije<<<

Odluka Zavoda izazvala je buru u javnosti, a prema pisanju “Večernjnih novosti” čuvena zbirka velike srpske pjesnikinje isključena je jer nadležna komisija smatra da se ne uklapa u “okvir epohe”.

“Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje “Tražim pomilovanje”, nije konačna, kazao je  Šarčević.

Kako je objasnio, prijedlog Zavoda treba da bude upućen Nacionalnom prosvjetnom savjetu na dalju procjenu.

“Zavod je stručno tijelo njihove komisije kada donesu odluku dalje prijedlog šalju savjetodavnom tijelu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvjetnom savjetu sjedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje prijedlog, ja mogu da reagujem. Do tada je sve dio procedure”, objasnio je Šarčević.

Kako je kazao, obaviješten je da se neće izbacivati cijeli opus Desanke Maksimović, već da će se raspodijeliti u zavisnosti od procjene stručnjaka kojem uzrastu je primjeraniji koji dio.

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
BellMedovinaJooGLUPANBoris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bell
Gost
Bell

Vidi ove Vuckove sobarice…

Medovina
Gost
Medovina

Srpska posla: Svojih se odriču, a tuđe prisvajaju!

GLUPAN
Gost
GLUPAN

Nije raspad,pokušavaju razni da unište sve što valja ali u Srbiji ima ko da ćuva ono što je vredno.Ministar je ipak Srbin.

Joo
Gost
Joo

Vidi se kako cuva….umesto Desanke ubacice opus “Vucic stvorio Srbistan cim je zavrsio stvaranje planete koju danas zovemo zemlja”…….

Boris
Gost
Boris

raspad sistema kao i kod nas!!! unistismo se sami!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Uh prepadoh se!?

Mirko
Gost
Mirko

Pa?!
Šta mlatiš sad kad ste već to uradili????

gagi
Gost
gagi

Tako je lezby zabavite se malo Vasim problemima u Serbiji,a tebe ce pitati za to,taman kao mene koji nema nekakve veze sa poezijom.

Send this to a friend