Region

Cipras i Zaev nominovani za Nobelovu nagradu za mir

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. Uided Bušamaui, zvanično je nominovala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, za laureate te nagrade.

Bušamaui je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rješenje spora između dvije susjedne zemlje koje može da služi za primjer Balkanu i širem regionu.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osjećaj za dobrosusjedstvo ključni za rješavanje svih pitanja, bez obzira na “pritisak nacionalista sa bilo koje strane”.

Kako su prenijele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, Bušamaui je o nominaciji obavijestila Zaeva. Bušamaui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobelovu nagradu dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Koćegaznati
Gost
Koćegaznati

Jeste važno, svaka im čast, ali nije za Nobela. Dva miroljubiva naroda niti su ratovala u poslednju 1,5 hiljadu godina, niti su to imali u planu.

Musa
Gost
Musa

Svaka cast! To su ljudi koji mijenjaju istoriju ne hajuci hoce li izgubiti vlast zbog svojih odluka kao neki drugi susjedi. Njima dvojici je interes naroda visi cilj. Bravo!

Send this to a friend