Region

CP traži da i crnogorski bude službeni u Vrbasu

Crnogorska partija uputila je Milanu Glušcu, predsjedniku opštine Vrbas, zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini.

Tim pravnika Crnogorske partije, koji predvode Milena Bulajić i Bojan Bojat, u zahtjevu navodi da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu  jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

“U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine”, podsjećaju u CP.

Procedura nalaže dа Оpštinskо vijеćе оpštinе Vrbаs, kао оvlаšćеni prеdlаgаč, uputi Skupštini оpštinе Vrbаs nа rаzmаtrаnjе i dоnоšеnjе Prijеdlоg оdlukе о izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе, kојim ćе sе isti usklаditi sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа.

“Izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа ćе sе na taj način uvеsti nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо”, kazali su oni.

Crnogorska partija očekuje da novo rukovodstvo opštine Vrbas prekine dosadašnju praksu diskriminacije crnogorske zajednice, jer su, kako su kazali, za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi.

“Do sada su, po ovom pitanju, nadležni opštinski organi ignorisali zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”. Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije”, kazali su u CP

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zelenas
Gost
Zelenas

Bravo, to su pravi crnogorci a ne ove posrbice izdajnicke.

Bajica
Gost
Bajica

Evo ovi izgleda veci crnogorci n’o mi iz prijestonice. Tacno ce neki jad i muku navuci sebi na glavu. Ne palite ih vise olosi iz vlasti.

Zoran
Gost
Zoran

Podrzava zahtev crnogorske partija u srbiji.

Filip
Gost
Filip

Tako je!

Send this to a friend