Region

Crnogorci nisu Srbi a još manje Đilasova kopilad

Milojko Pantić

Piše

Milojko Pantić, novinar i urednik Sportske galaksije

Prošle nedjelje boravio sam u Podgorici i na Cetinju, prvi put od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine. Domaćin na promociji moje knjige „Nebo se otvorilo“ u glavnom gradu bila je Građanska inicijativa „21. maj“ a u prijestonici Crne Gore Biblioteka „Njegoš“ i prvi predsjednik Stonoteniskog saveza nezavisne Crne Gore Banjo Kaluđerović.

Podgorica „ponosita stara“, potpuno je promijenila lik. Novi široki bulevari, stambeni kvartovi i mostovi na Morači djeluju impresivno. Nažalost, kao i u Beogradu, vlasti prave istu grešku.

Ne čuvaju staru arhitekturu nego je ruše, uništavajući tako gradsku prošlost. A u toj prošlosti, kao i u sadašnjosti u Podgorici borave moji prijatelji kojima ni tada a ni sada nije bilo važno ko je od nas Srbin a ko Crnogorac.

Milorad Dugo Đurković sportski komentator i prvi direktor i glavni i odgovorni urednik postkomunističke Televizije Crne Gore. Zatim kolega novinar Mihailo Radojičić – Šok koji je istoimenom monodramom krajem osamdesetih godina prošlog vijeka „šokirao“ i samog Slobodana Miloševića.

Tu je i neuništivi vlasnik firme Volvoks Rade Golović sponzor mojih publikacija o šampionskoj Zvezdi iz devedesetih godina. U Podgorici danas blista njegov Novi Volvoks. Neopisivo je zadovoljstvo bilo vidjeti ponovo ljude sa kojima sam proživio život, uprkos višedecenijskim politikama koje su kidale osnovne veze među ljudima.

Cetinje je posebna priča. Vizuelno grad liči na dekor iz nekog istorijskog filma, jer je svaka zgrada istorija za sebe. Na centralnom trgu je nekada dvor a danas Muzej Kralja Nikole, dede po majci Aleksandra Prvog Karađorđevića. Preko puta dvora je kuća u kojoj je Aleksandar odrastao, jer u vrijeme njegovog djetinjstva Srbijom su vladali Obrenovići.

Do te, kako je Cetinjani zovu „Srpske kuće“, zgrada nekadašnjeg Konzulata Kraljevine Belgije. Pa onda Ambasada Francuske u renesansnom stilu i tako redom. Važnije od dekora međutim jeste ono što osjetiš kad prošetaš Cetinjem. A osjetiš duh i dah iskonskog gospodstva iza kojeg stoje vjekovi.

Do tih vjekova nikako ne mogu da dobace srpski skorojevići, stvaraoci nekakvog srpskog sveta kojima je cilj teritorija Crne Gore. Zbog toga i negiraju postojanje crnogorske nacije. Gospodstvo Cetinjana se prije svega ogleda u smirenosti, kao majci svih ljudskih vrlina.

Nigdje se kao na Cetinju tako jasno ne uočava ta ideološka, religijska i nacional-šovinistička laž, ustvari zaslijepljenost Amfilohija Radovića i njegovih litijaša, kad tvrde da crnogorska nacija ne postoji i da su Crnogorci komunistička odnosno „Đilasova kopilad“. Bolesna, fašistička floskula kojom se sugeriše da je Crnogorce kao naciju tek posle Drugog svjetskog rata proglasio Đilas (Milovan a ne Dragan).

Na Cetinju se takođe otkriva laž da su prošlogodišnje litije u Crnoj Gori na čijem je čelu bio baš taj tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, bile nekakva odbrana srpskih pravoslavnih svetinja. A bio je to očigledni nastavak viševjekovnog nastojanja Svetosavlja da se Crnogorci asimiliraju i postanu Srbi.

Sve to je posljedica neprirodne svetosavske crkvene ideologije poistovjećivanja nacije sa pravoslavnom vjerom. Ali istorijska fakta se ne mogu negirati. Ta fakta svjedoče o viševjekovnom postojanju crnogorske države i crkve i to u vremenu kada srpska država nije ni postojala i kada se srpska crkva borila da preživi pod turskom okupacijom.

Dok je Petar Prvi Petrović, alijas Sveti Petar Cetinjski, u 18. vijeku u Cetinjskom manastiru spajao državni i crkveni prijesto Crne Gore, porobljeni ostaci srpske crkve pod Turcima, gradili su za svoje vjernike crkve brvnare. To je trajalo sve do ubistva Karađorđa kada je u Radovanjskom Lugu kraj Velike Plane podignuta jedna od poslednjih takvih tzv. „crkava pokajnica“.

U gospodstvenu smirenost Cetinjana uvjerio sam se na dan moje posjete prijestonom gradu Crne Gore zbog promocije knjige „Nebo se otvorilo“ u čitaonici Biblioteke Njegoš koja postoji od 1868. godine.

Mene je do srži uzbudila vijest u listu Danas da je Uprava za katastar i državnu imovinu, područne jedinice Cetinje, dala Cetinjski manastir, umjesto na korišćenje, u vlasništvo Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve. Zbog te sumanute odluke ispred Manastira su dežurali policajci, što je pouzdan dokaz da je „Tuđe hoćemo a svoje ne damo“ bio modus operandi Amfilohijevih litija. Ne uzbuđuj se, govorili su mi moji domaćini, Banjo Kaluđerović, kao i književnici Borisav Cimeša i Mihailo Radojičić.

Mogu birokrate iz katastra pisati i mijenjati kakva god hoće rješenja, kao što i rade, ali ne mogu promijeniti istoriju Cetinjskog manastira. Ta istorija kaže, da sve do aneksije Crne Gore 1918. godine i do spajanja Karlovačke i Beogradske mitropolije sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, po dekretu Aleksandra Karađorđevića, kralja Jugoslavije, Manastir nikada nije bio srpski.

Zbog tog aneksiranja i takvog spajanja Karađorđević je protjerao u izgnanstvo svoga dedu po majci, Kralja Nikolu. Cetinjani međutim i danas s pažnjom održavaju kuću preko puta dvora Kralja Nikole u kojoj je odrastao njegov unuk Aleksandar, čijim dekretom iz 1920. godine je nastala Srpska a nestala Crnogorska pravoslavna crkva.

Nema većeg dokaza o tome ko je vlasnik Manastira od grba koji stoji na njemu punih 540 godina. To me je smirilo, ali sam Cetinje napustio ophrvan nekom dubokom tugom i sjetom zbog svega što je u Crnoj Gori činila i čini Srpska pravoslavna crkva u nastojanju da prisvoji tuđe nanoseći patnju i podjele Crnogorcima. Od tada mi ne izlaze iz glave stihovi velikog cetinjskog pjesnika za koga u Srbiji malo ko zna, Aleksandra Lesa Ivanovića.

Rano preminuli otac šahovskog velemajstora Božidara Bonje Ivanovića ovako je u dva stiha opisao dolazak na liječenje u Beograd: „Stanica bučna velikog grada. Drhtave noge tromo me vuku. A noć i magla i kiša pada. I nikog znanog da stisne ruku. Samo mi nosač s perona priđe. Poguren, s mokrim rukama dvjema. Ali mene i on nek mimoiđe: Za patnje ljudske nosača nema“.

61

avatar
1000
42
19
0
 
54
PeroDoloresGastosomerBibi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pero
Gost
Pero

Bravo Gospodine Pantiću,bio i ostao častan čovjek

Gastos
Gost
Gastos

Da li zna Milojko ko su djedovi i pradjedovi Petra, kneza Duklje?

Bibi
Gost
Bibi

Fino je da se u sveopštem ludilu i nacionalšovinističkom orgijanju koje razdire Srbiju vec vise od 30 godina eto pojavi s vremena na vrijeme I po jedan glas razuma. Nekad u Buducnosti postoji tracak nade da ce zemlje u okruzenju stvarno imati bratske I dobrosusedske odnose bazirane na uzajamnom poštovanju a onda ce moci bez tereta politike istoricari stvarno napokon… Više »

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

E svako li voli da bude istoričar! Kralj Aleksandar nije izgnao svojega đeda, no je đede sam svoj put izabrao. Nije Amfilohije pravio Srbe no su svi Crnogorci bili Srbi oduvjek a na popisu u doba kralja Nikole to imamo i napismeno.

samo pitam...
Gost
samo pitam...

na kojem to popisu u doba kralja Nikole?

omer
Gost
omer

ne lupaj doseljeniku,sektasu,kralj nikola je ima autokefalnu crkvu,pa razmisli malo….sektasisvetosavski….

Dolores
Gost
Dolores

A otkud onda moj prađed piše (original dokumenat iz doba kralja Nikole) da je po nacionalnosti Crnogorac i da ” dolazi iz Crne Gore”? Dosta s tim lažima !!! Zašto je onaj Fatić na nelegitimnoj podgoričkoj skupštini 1918. godine: “Od danas više nijesmo Crnogorci, od danas smo Srbi”??? Dosta nam je više “srpske istorije”!!! NO PASARAN!

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… ma Milojko je majstor za baksise, Skadarija iste, … ne sumnjam da je za ovaj “dribling’ … dobio jedan od najvecih, baksisa, … aj’ zdravo,…

Gastos
Gost
Gastos

Ko su preci Petra, kneza Duklje ?

Patriota1
Gost
Patriota1

Pitam se imali iko da ovog covjeka ne cijeni i ne postuje ? Gospodine Panticu 100 godina mi zivio !

Sasa PG
Gost
Sasa PG

Cijenim ga kao spikera, nijesam siguran kao istoricara. Treba jos to malo da utvrdi.

Gastos
Gost
Gastos

Ko su preci Petra kneza Duklje ?

Rade007
Gost
Rade007

Redovno pratim njegovu emisiju “Galaksija”. Obrazujem se ,učim o nekim stvarima,uživam i bogatim rječnik. ŽIVIO MILOJKO!!

Ragnar
Gost
Ragnar

Hvala Milojko na hrabrosti i prijateljskim porukama, neka zivi demokratska i evropska Srbija!

...
Gost
...

…ako je ima takve…liše malog broja

Dusan
Gost
Dusan

Bravo,ne da nijesu Srbi,nego nemaju veze sa Srbijom,postoje dokazi.Druga kultura,drugi jezik,drugi običaji.

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

A dje su to sada ????hahahah

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Teško je u Srbiji u kojoj se uči lažna istorija i medijski plasiraju nebuloze o CG naći ljude koji ne daju da im se ispere mozak poput Nilojka Pantića!

Sasa
Gost
Sasa

Postovanje za ovog covjeka i divne rijeci koje je izrekao…

Bot
Gost
Bot

Na teren izlaze igrači Partizana…. A evo i naših

Dragana
Gost
Dragana

Ovo je sva istina a ne blebetanja popova iz srpske

tea
Gost
tea

Potpuno se slazem da crnogorci nisu srbi al.me zivo zanima koje ime imadose pre crnogorca..turci nisu bili srbi nisu u 13 14 veku a koji su onda..tu je istina ko su ustvari danasnji crnogorci..

nečuveno
Gost
nečuveno

popij čaj, preznoji se malo…dako ukapiraš

Blaki
Gost
Blaki

” prepametan si “

ErCl
Gost
ErCl

Prevalis-Duklja-Zeta-Crna Gora. Moraš da čitaš malo širu literaturu i malo više od subjektivnih uređivačkih izvora. Pozdrav 🙂

Gost
Gost
Gost

Ovo su komentari onih koji se odriču svog porijekla a to je da Crnogorci su direktni potomci Nemanjića istorijski dokazi da je Stefan Nemanja rodjen u staroj Podgorici kršten u katoličkoj crkvi, pa prešao da živi na područje Raške i pa ponovo kršten u pravoslavnoj crkvi da li su oni bili Srbi ili Crnogorci pitanje šta je starije kokoška ili… Više »

ErCl
Gost
ErCl

Ne lupaj druže.

tea
Gost
tea

ne lupaj i ti nego kazi ko su bili crnogorci u vreme srbina stefana nemanje..imamo pravo mi crnogorci tu istinu da znamo

Okle.
Gost
Okle.

Nista pristrasnije nijesam odavno procitao. Placeno ne 100 nego 1000%. Najbolje vam je rekao onaj Cetinjanin, ja sam Srbin kao i Njegos, a ako je on budala da se i meni oprostiti hahahha. Eno ako se ne vjeruje u Njegosa i Nikolu I onda se moze i procitati malo glas Crnogorca pa se vidjet kojim jezikom pricaju Crnogorci na Cetinju… Više »

Marko
Gost
Marko

Malo procitat Ustav Nikolin dje pise da je autokefalna crnogorska crkva, pa onda procitat da je Crna Gora Crnogoraca a ne Srba. Pa onda procitat sto su srbijanski zandari radili crnogorskoj nejaci, sa sve mackama ispod suknji. Ta monstruoznost nase ”brace” se nece nikad zaboraviti!

e svašta baš
Gost
e svašta baš

e, ismijah se…badnjake i slave Crnogorci su vazda imali, ne prisvajajte, jadovi, sve što nije vaše

e svašta baš
Gost
e svašta baš

pa “srpski jezik” ti je Vuk sklepao…duga priča da bi je ti razumio

ErCl
Gost
ErCl

Taj stav je falsifikovan, kao i tvoj cijeli komentar. Kad je sve isto, jezik i kultura i običaji i muzika, a nije ni jedna od nabrojanih vještina, što smo vam onda prevodili Gorski Vijenac. Ne budalaj, bit Crnogorac nema veze sa političkom partijom, kako u komunističkom periodu, tako i u postkomunističkom periodu. No je zeznuto kad nemaš zemlju i tu… Više »

Marko
Gost
Marko

Ljudi poput Milojka su nasa braca Srbi. Ljudi poput Vucica trebaju ici na lijecenje.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

bravo kralju!!!

Sojić
Gost
Sojić

Znaci spc laze I izVrce

velimir
Gost
velimir

Veliki dobri Milojko Pantic!
UZALUD je gluvome saptati I slijepome crtati!
Proci ce I ovo cetnickofasisticko zlo koje nam nametnu Srpski svet,preko izdajnika( kojih nam do duse nikad falilo nije) u obliku sadasnje vlasti Crnogorske!
Proci ce I ovo…!

Ax122
Gost
Ax122

Zbog milojka i zbog mog kuma i drugog kuma i zbog svih vrhunskih intelektualaca koji smiju da razmisljaju svojom glavom svim srcem cu navijati za srbiju protiv portugala i zelim joj svim srcem da ode na mundijal kao prva u grupi……ipak je to najveca crnogorska drzava……….

Hogar
Gost
Hogar

E,ovo vam je Srbin sa velikim početnim “S”..osim kad su u pitanju ovakvi rijetki primjeri čovječnosti,naziv tog naroda uvijek pišem sa malim početnim.
Milojko je vazda dobrodošao,ovakvim ljudima se daje počasno državljanstvo,može samo da nas oplemeni riječju,djelom,prisustvom.

Cuca
Gost
Cuca

Veliko postovanje za legendu novinarstva Hvala za istinu koju ste o nama Crnogorcima rekli tako to rade prava braca Srbi

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

U Cg su svi Crnogorci kad dresove promjene, i odu geogravski iz CG, onda su promjenili dres do tada.Su posrbice ovako će bit mirni i dobri u CG.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Nikola
Gost
Nikola

Sad ce neki izrod iz cg da napise neku teoriju svoju,i da ubjedjuje pravog srbina da to nije istina,a on nikad do granice dosao nije a ne sto drugo

Ratko
Gost
Ratko

To su turbo srbi kojima je ceca srpska majka a vucic idol srpski tata i gledaju rijaliti a istoriju uce po maricevim cirilicama

Bravo
Gost
Bravo

Koji bi sprdacina bila da dajko sa happy bude gradonacelnik

Thor
Gost
Thor

Svaka cast ovom covjeku! Decenijama se hrabro bori protiv Srpskog fasizma koji je totalno povampiren. Volim Srbiju i casni i dostojanstveni Srpski narod, koji je prosao sito i reseto kroz istoriju samo zato sto su ga vodili beskicmenjaci, koji u novijem vremenu izrastose u tipicne fasiste. Izboricemo se mi Crnogorci za ono sto je nase, kad tad.

Gero
Gost
Gero

Milojko Pantiću,
Potvrdili ste i poštujete ono što je davno kazao,
Gospodin Patrijarh Pavle što su mnogi zaboravili,
Braćo Srbi ” Prvo budite Ljudi, pa onda Srbi”
Poštovanje za Brata Milojka.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Da rasmišlja ju ovi naši Posrbi kao vi časni Srbinu Milojko Pantiću Crna Gora 🇲🇪 bi procvetala kao Proleće 🌼

Profesor
Gost
Profesor

Milojko ugrožava Canka, ali kasno, kasno !

zoran
Gost
zoran

Bas sam se pitao ko ce da se javi.3.14

Njegos🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Njegos🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ovo je prava istina od pravog Srbina a ne od kvazi srba iz Cg

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Augentaler, 2:2
Nebo se otvorilo…….
Bravo Milojko legendo

Gastos
Gost
Gastos

Milojko je bio odličan sportski novinar.

...
Gost
...

ali i intelektualac za razliku od nekih …

Vladika
Gost
Vladika

Ne.mlati

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Gospodin Pantić je pravi srbin,inteligentan i bez kompleksa.Nažalost u ovom trentku je u velikoj manjini.Poštovanje!

Eto tako
Gost
Eto tako

Ima dobrih Srbijanaca,nego ko i svuda losi se guraju u vlast i kroje nase zivote po mjeri njihovog takulina.Hvala gospodine Milojko za glas razuma!!

Sofer
Gost
Sofer

Bravo!

Mijo
Gost
Mijo

Svak čast legendo , da je više takvih manje bi bilo podjela i zle krvi . Neka si živ i zdrav.

Mitar
Gost
Mitar

Milojko brat Srbin! I vazda ce bit! A biraci ove ” vlasti” nece nikad i oni to znaju! Zato mrze i nas i Srbe i sve ostale! Kakva prokleta skupina zivih bica!!!

Milica
Gost
Milica

Hvala Vam do neba ,hvala za svaku ljudsku rijec! Istina je da mi nikog ne mrzimo vec samo pokusavamo da se odupremo negiranju nase nacije ,naseg jezika i svega sto je CRNOGORSKO!

Pravdoljub
Gost
Pravdoljub

Bravo !

Send this to a friend