Region

Direktor SZO za Srbiju: Situacija se pogoršava zbog nesprovođenja mjera

Direktor SZO za  Srbiju izjavio da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog nesprovođenja epidemioloških mjera i prisustva novih sojeva infekcije u zemlji.

“To zavisi od ponašanja ljudi. Znamo koje su to mjere: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja. Ako je neko bolestan treba da bude izolovan i njegovi kontakti u karantinu”, kazao je Marijan Ivanuša.

Prilikom posljednjeg presjeka, u Srbiji je registrovan 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocijenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

Naveo je da je teško iprocijeniti koliki procenat građana treba da bude vakcinisan, kako  bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

“Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih”, ukazao je on.

On je  naveo da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju, stići u martu i dodao da je Srbija uradila sve kako bi to bilo ostvareno.

Kazao je da je do problema u  programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nedostatka vakcina.

“Tek prije nekoliko dana su prve vakcine  isporučene u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima”, dodao je on.

Na pitanje o covid pasošima, čije se uvođenje pominje u EU,odgovorio je , da je stav SZO da je prerano o tome govoriti, prije svega zbog nedostatka vakcina.

Send this to a friend