Region

Dodik bez vize: Neće ići na inauguraciju Trampa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije dobio vizu za ulazak u SAD pa je njegov put na inauguraciju novog predsjednika te zemlje Donalda Trampa otkazan, saopšteno je danas iz kabineta predsjednika RS.

Dodik je zahvalio za poziv da učestvuje u svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, i organizatore svečanosti je obavijestio da je, nažalost, morao da otkaže najavljeni dolazak jer svega nekoliko dana pred put nije dobio vizu za ulazak u SAD, navodi se u saopštenju.

“Sam put iziskuje više dana za pripremu, a nedobijanje vize je onemogućilo da se one blagovremeno učine. Predsjednik Dodik je uz izraze zahvalnosti prenio i očekivanje da će se sa ljudima iz nove administracije predsjednika Trampa u najskorije vreme sresti i da odlaganje susreta iz navedenih razloga neće spriječiti izgradnju konstruktivnijih odnosa i boljeg razumijevanja”, dodaje se.

Dodikova najava putovanja u SAD izazvala je brojne reakcije zbog nejasnoća oko prirode njegovog eventualnog putovanja. Nije, naime, bilo jasno da li će Dodik u SAD putovati kao predstavnik države BiH ili entiteta RS.

On prethodno nije dobio vizu za SAD na osnovu diplomatskog pasoša koji posjeduje, pa je došao u Sarajevo kako bi dobio vizu po redovnoj proceduri, ali mu ni ona nije odobrena.

Send this to a friend