Region

Dodik: BiH u teškoj krizi

Milorad Dodik

Milorad Dodik izjavio je da se BiH trenutno nalazi u teškoj političkoj u kojoj bošnjački političari žele majorizaciju srpskog i hrvatskog naroda.

“BiH je mjesto gdje se ne poštuju srpski narod i njegova prava”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, nakon što je otkazana sjednica Predsjedništva na kojoj je Zoran Tegeltija (SNSD) trebalo da bude imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Dodik je kazao da je zatražio otkazivanje sjednice, jer su druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, rekli da neće podržati Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara, bez prethodnog usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za NATO.

Prema Dodikovim riječima, on nije želio da bude preglasan i tako “žrtvuje” svog kandidata, zbog čega je zatražio otkazivanje sjednice Predsjedništva BiH.

“Rok za formiranje Saveta ministara je 5. septembar i ja pozivam sve strane u BiH da se dogovorimo oko toga. Poslije toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini”, kazao je Dodik.

Ako ne bude izbora Savjeta ministara u dogledno vrijeme, Narodna skupština RS će, kazao je srpski član Predsjedništva BiH, razmotriti određene zaključke, poput odluke o povlačenja RS iz Oružanih snaga BiH i iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

On je još rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH (OBA) neustavne kategorije.

Navodeći da BiH ima dva “bošnjačka člana Predsedništva, jer je Željko Komšić izabran bošnjačkim glasovima”, Dodik je istakao da se ne namjerava povlačiti iz Predsjedništva BiH, već će ostati u toj instituciji da “brani srpske nacionalne interese u Sarajevu”.

On je pozdravio zalaganje predstavnika EU da se bez ikakvih uslova formira novi Savjet ministara BiH, ali je naveo da postoje i određeni “međunarodni mešetari”, koji žele da se miješaju u unutrašnje stvari BiH.

Današnju vanrednu sjednicu Predsjedništva zatražio je Dodik, tražeći da se ispoštuje sporazum lidera SDA, SNSD-a i HDZ BiH, potpisan 5. avgusta, o formiranju formiranja vlasti na nivou BiH.

Kamen spoticanja u vezi sa formiranjem vlasti je slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, čime bi automatski bio aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO.

Dodik je izjavio da RS neće podržati usvajanje ANP-a, jer je Narodna skuština RS ranije usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, ali da je spreman za saradnju sa NATO u sklopu IPAP-a, programa koji sa tim vojnim savezom ima i Srbija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mačor
Gost
mačor

Jedan korak naprijed,dva nazad !

Ludi Bosanac
Gost
Ludi Bosanac

Umrijece Dodik,a zelja mu se nece ostvariti da Srbija okupira pola Bosne.
Umjesto da ode sad za Beograd i povede svoje stado i rijesi Balkan jos jedno pitanje.
Srbija je izgubila pretenzije u Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, ostaje jos Bosna i svede se na Beogradaki pašaluk 😩😩😩

Vladimir
Gost
Vladimir

E moj ludi bosanac ja kad odem u R. Srpsku i Federaciju meni to izgleda kao dvije nezavisne drzave.

gost
Gost
gost

Moze tebi Vlado da se prividja sta hoce ali sano je BiH medjunarodno priznata nezavisna drzava.Genocidna tvorevina kad tad nestaje.

Vladimir
Gost
Vladimir

Meni se ne prividja nego mi tako djeluje

Dr No
Gost
Dr No

Dok ste vas trojica tu nema BIH pomoci

Vladimir
Gost
Vladimir

Bilo ko da je u Bosni nemajoj pomoci.Kada nije bilo pomoci Jugi nema pomoci ni Bosni

Send this to a friend