Region potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou

Dodik: Dogovoreno da BiH nastavi NATO put

Lideri stranke demokratske akcije (SDA) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajedice BiH (HDZ postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović su danas potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou, piše portal RSE.

Sastanak je održan u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo šefa delegacije Larsa G. Wigemarka.

Na konferenciji za novinare, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je upravo iznio i raspodjelu ministarstava među strankama, te naveo da je dogovoreno da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom.

U slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj sporazum ne vrijedi, rekao je Dodik.

Politički analitičari u prvim reakcijama već su ocijenili kako građane BiH čeka “repriza prethodnih godina” u kojim je prethodna vladajuća garnitura na nivou BiH, koju su takođe činile SDA, HDZ i SNSD, prema ocjenama nevladinih organizacija poput Transparency Internationala, učinile malo na reformama u državi.

Ovako je prokomentarisala politička analitičarka Ivana Marić:

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

E zamislite Dodik “pospisao”integraciju BiH u Nato.Cisti blef,posto postoji mogucnos OPSTRUKCIJE u roku od 30 dana,dakle Dodik je “dao laznu nadu”30 dana,i vec je kod Vucica da zajedno planiraju da se to ne ostvari.

Pedja
Gost
Pedja

Pa ko koga za….. .

Bosna
Gost
Bosna

Učiteljica pitala Muja da kaže neku divlju životinju, Mujo reče jaguar. Onda pitala Hasa, a ovaj ko iz topa “februar” !

Send this to a friend