Region

Dodik: Ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH”

Dodik, Foto: N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju ERT da će onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržati proces mirnog raspada Bosne i Hercegovine, prenio je RTRS.

“Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, podržaće proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo i da cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli.

“Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Njemačke mi vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca da operu svoje bombardovanje“, kazao je Dodik.

Kaže i da će to samo dodatno „poljuljati“ odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanjem.

“Pozivam sve naše prijatelje, pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog špekulativnog procesa, koji je sponzoriše Njemačka i zapadne zemlje. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je živjeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaje, kao što je ovaj u Srebrenici.

“Mi smo se u BiH podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti Srpske, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju“, zaključio je Dodik.

11

avatar
1000
11
0
0
 
9
9bojnaCako1RealnostStojanBudva
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
9bojna
Gost
9bojna

Daj proradi malo na liniji, samo ti jabuka fali

Cako1
Gost
Cako1

da smiješ i možeš davno bi proglasio tvoju nezavisnu srpsku…

Realnost
Gost
Realnost

Na silu se ne može zadržat ništa.

Stojan
Gost
Stojan

Pa kad nisu htjeli Jugoslaviju razlaz je neminovan

Budva
Gost
Budva

BIH ionako ne funkcioniše osim za one koji to ne priznaju

Prešo
Gost
Prešo

Da bi ostao na vlasti ,zapalio bi Bosnu.

Ruki
Gost
Ruki

Samo ti sanjaj,neće ti to uspjet

Pedja *
Gost
Pedja *

Malo si se preračunao , više niko nije lud da ratuje za tebe i tvog brata preko Drine. I za vaše enormno bogatstvo.

Trile
Gost
Trile

Ovaj nije normalan !

Tomo
Gost
Tomo

Baš mu sve ide ka po loju 😃

🐑🐑🐑
Gost
🐑🐑🐑

Prije ćeš se ti raspasti nego BiH.

Send this to a friend