Region

Dodik najavio inicijativu za odbacivanje bonskih ovlašćenja

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi trebalo da bude održana početkom novembra, biti predloženo da parlament RS odbaci bonska ovlašćenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita.

On je naveo da bi trebalo da budu odbačene i sve odluke koje su visoki predstavnici u BiH donijeli na osnovu bonskih ovlašćenja.

“Neki će reći, zašto baš sada? Baš zato da se ne bi shvatilo da smo mi prihvatili kršenje propisa Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik novinarima tokom današnje posjete Srpcu.

Prema njegovim riječima, u istoriji će biti zapisano da su visoki predstavnici “prevarom pokušali da modeliraju politički sistem i to su činili sve do trenutka dok Republika Srpska nije snažno odbacila takav pristup i model visokih predstavnika”.

Dodik je ocijenio da “oni to sada pokušavaju da legalizuju”, ističući da sve što je “oteto i prenijeto na nivo BiH nema u Ustavu BiH”.

“To je ozbiljan problem njima i mi nećemo odustati od ustavnog pozicioniranja kojeg ima Republika Srpska”, istakao je on.

Dodik je najavio da bi posebna sjednica trebalo da bude održana oko 5. novembra, dodavši da bi na njoj trebalo da se “pruže odgovori na određene izazove, a ne samo da se priča svede na deklaraciju Stranke demokratske akcije SDA”.

To se, kako je naveo, prije svega odnosi na “ponašanje visokih predstavnika i bezakonje i međunarodni kriminal koji su činili i koji su išli za tim da su RS mimo Dejtonskog sporazuma nametnuli bonska ovlašćenja i koristili ih da bi promijenili politički sistem”.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Gagi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gagi
Gost
Gagi

Evo ga onaj “Jede supu,gleda meso”.

Send this to a friend