Region

Dodik napravio novi diplomatski incident

Milorad Dodik

Milorad Dodik napravio je još jedan diplomatski incident, jer je odbio zahtjev njemačke ambasadorke u BiH Kristiane Hohman za oproštajni prijem.

Kako prenosi Index, predsjedavajućem Predsjedništva BiH nije se svidjelo kako ona radi, odnosno Dodik smatra da je njen angažman u BiH bio politički obojen, subjektivan i na štetu Srba.

“Imajući u vidu da Vas, kao predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, nisam ni primio, obavještavam Vas da ne mogu udovoljiti Vašem zahtjevu za oproštajni susret”, kaže Dodik na početku pisma ambasadorki.

Zamera joj da su njeni javni nastupi i diplomatske aktivnosti bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni, piše portal Klix.ba.

Dodik je obećao da će o tome “obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, navodi se još u tekstu.

Prema Dodikovom mišljenju njemačka ambasadorka radila je protiv Srba.

“Kao ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same Bosne i Hercegovine i njenog Ustavom predviđenog uređenja”, piše Dodik.

“Kao predstavnik zemlje, koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, očekivano je bilo da pokažete više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u Vašem radu”, napisao je.

Dodao je da visoko cijeni napore Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali konstatuje da ambasadorka u odlasku nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Index podsjeća da se Dodik često svađao sa ambasadorima Francuske, Austrije, a s američkom ambasadorkom Maurin Kormak uopše nije komunicirao.

Često je znao i da na vulgaran način vrijeđa i visokog predstavnika za BiH Valentina Incka, zaključio je Index.

6

avatar
1000
3
3
0
 
6
CarCarLjuboNemogućeMarko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljubo
Gost
Ljubo

Seljak ostaje seljak

Car
Gost
Car

Ljubo to što si seljak je tvoj problem, ostani seljak koliko hoćeš ali kakve to ima veze sa Dodikom.

Nemoguće
Gost
Nemoguće

Da bi neko napravio diplomatski incident, mora prvo da bude diplomata.

Car
Gost
Car

Naravno zato i nema oproštajne posete jer se nije ponašala diplomatski.

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Hvala Bogu što nijesam Srbin.

Marko
Gost
Marko

I ja velim hvala Bogu što nijesi ne treba nam takvi otpad.

Send this to a friend